Hírek

2014.09.14. 22:20

HPV-védőoltás: az érintett lányok több mint 90 százaléka jelentkezett

Idén először szerveznek országos, térítésmentesen kérhető kampányoltást - önkéntes HPV-védőoltást - hetedik osztályos lányok számára.

Szabó Szabolcs

Kampányoltás - a kormányzat jelentős forrásokat biztosított annak érdekében, hogy idén ősszel elindulhasson

A HPV a humán papillomavírus rövidítése. A HPV-nek több mint 130 típusa ismert. Ezek között vannak alacsony kockázatú, nem rákkeltő vírusok, amelyek a bőrön, nyálkahártyán, külső nemiszerveken okozhatnak szemölcsöket. A humán papillomavírusok között vannak azonban daganatképző tulajdonságuk alapján magas kockázatú típusok is, amelyek méhnyakrákot okozhatnak. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus tehető felelőssé a méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért. A felajánlott, térítésmentes védőoltás e két típus ellen nyújt védelmet. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől kapott tájékoztató szerint a kormányzat jelentős forrásokat biztosított arra, hogy idén ősszel elindulhasson az átfogó méhnyakrák-megelőzési program keretében a humán papillomavírus elleni védőoltás. A kampányoltásban érintett fiatal lányok szülei egy számukra eljuttatott tájékoztató és beleegyező nyilatkozat segítségével kérhették gyermekük számára a védőoltást.

- Dunaújvárosban már lezárult az iskolai védőnők koordinálásával a jelentkezés. Az érintett 236 fiatal lányból 208 jelezte, hogy részt vesz a kampányoltásban, négyen pedig már korábban megkapták az oltást - összegezte az adatokat lapunknak az iskolai védőnői szolgálatot felügyelő dunaújvárosi Egészségmegőrzési Központ intézményvezetője Kleinné Németh Judit.

- Fontos kiemelni, hogy az oltás a HPV ellen védettséget nyújt, ám más nemi úton terjedő egyéb fertőzés ellen nem, így nem is helyettesítheti a felelősségteljes gondolkodást. Ezt az Egészségmegőrzési Központ szakemberei elmagyarázzák a fiataloknak, akik egyre fiatalabb korban, gyakran már 13-14 évesen kezdenek szexuális életet élni. A testük biológiailag érett, de szociálisan, mentálisan közel sem felkészültek a felelősségteljes szexuális életre. Rendkívül sok szexuális inger éri őket, ezért gyakran úgy érzik lemaradnak társaiktól, emiatt nincs türelmük ismerkedni, várni. Mi szakemberek gyakran azzal szembesülünk: az udvarlás, mint olyan, már elveszett. Pedig ez is egy kikerülhetetlen lépcsőfok a másik és önmagunk megismerésében. Fontos a szülői minta, hogy a fiatal mit lát, mit tapasztal otthon: hogyan és miként bánnak, jobb esetben törődnek egymással a szülők. Szinte minden kamaszkori élethelyzettel kapcsolatban elmondható: a figyelmet, a közös beszélgetéseket nem szabad megspórolni. Jó esetben ez úgy zajlik, hogy a szülő előbb meghallgatja a gyermekét, majd beszélgetnek a lehetőségekről. Kiemelten igaz ez a párkapcsolati, magánéleti kérdésekre, ahol nagyon fontosak az őszinte szavak, a megértés - tette hozzá Kleinné Németh Judit.

Magyarországon évente 1000-1200 méhnyakrákos betegséget diagnosztizálnak, és 400-500 nőt veszítenek el a méhnyakrák következtében. A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A szexuális életet élő nők közel 80 százaléka megfertőződik a HPV-vel élete során. A nők többször is megfertőződhetnek, mivel nem alakul ki megfelelő védettség egy korábban átvészelt HPV-fertőzés után, a védőoltással megelőzhetővé válnak a további fertőzések.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!