Hírek

2015.09.29. 17:43

Az ötvenéves Szent Pantaleon Kórházat köszöntötték

Dunaújváros – A naptár szerint a múlt héten volt pontosan ötven esztendős a dunaújvárosi kórház, az átadás jubileuma alkalmából kedden a Bartók színházban rendeztek nagyszabású ünnepséget.

Gallai Péter

Az eseményen természetesen jelen voltak az intézmény egykori és jelenlegi dolgozói, a környék polgármesterei, Dunaújváros önkormányzatának képviselői, de többek között személyesen jött el az ünnepségre a Dunaújvárosi Főiskola rektora, dr. András István, vagy Lee Sang Il, a Hankook Tire Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Elsőként dr. Mészáros Lajos főigazgató mondta el gondolatait, aki rövid történeti áttekintést adott az ötvenes évektől kezdve a kórház főépületének 1965-ös átadásáig, majd napjainkig. – Ma elsősorban nem magát az épületet ünnepeljük, hanem azt a szellemiséget, ami a kórház átadásával tudott kiteljesülni Dunaújvárosban. Sztálinváros kiemelt beruházásként mindenből a legjobbat kapta az akkor szegény országban. Így volt ez a kórház esetében is.

Dr. Dorkota Lajos, Dunaújváros díszpolgára, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke elképesztő számokkal kezdte: az ötven év alatt 1,4 millió fekvő- és 30 millió (!) járóbeteg fordult meg az intézményben:

– Ez döbbenetes szám. Nagyon nagy munkát végeztek, amiért csak hála és elismerés jár.

Arról is beszélt, hogy egy korábbi közvéleménykutatás alapján az ország 157 intézményéből az első tízben végzett Dunaújváros. – Szerintem ma sem lenne más a végeredmény – tette hozzá, majd egy beteg köszönő levelével zárta köszöntőjét.

Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere Vörösmarty Mihály születésnapra írt intelmét idézte: „Szólj, gondolj, tégy jót, s minden szó, gondolat és tett/Tiszta tükörként fog visszamosolyogni rád."

Majd így folytatta: – Nemcsak az ember, de egy intézmény életében is meghatározó az ötvenedik évforduló. Ilyenkor már jól látható, hogy a születése óta eltelt időt sikerült-e mások javára és önmaga megelégedésére fordítani? Az eltelt fél évszázad tükrében, a kórházunkban folyó elkötelezett gyógyítómunkát ismerve a válaszom határozott igen. Büszke vagyok arra is, hogy az intézmény fejlődése nem áll meg, hamarosan mintegy egymilliárd forint támogatást kap, amelyet orvosi műszerek, ápolási és informatikai eszközök beszerzésére fordíthat. Hiszem, hogy legnagyobb ereje orvosainak, szakdolgozóinak, valamennyi munkavállalójának a hivatástudata, a betegek iránti empátiakészsége, az emberi életminőség szolgálata.

Kiemelte azt is, hogy a várospolitika és fejlesztés egyik meghatározó eleme a kórház működésének biztonsága, hangsúlyosan is önállóságának megőrzése, valamint folyamatos korszerűsítése.

A gálán fellépett Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész, Fejér megye díszpolgára és Príma díjasa. – Ez a pillanat innentől kezdve a háláról és a köszönetről szól – mondta, majd a számok között elmesélte, a nyáron betegként ide, őt idézve „aranykezek" közé került.

– Dunaújváros nem akármi számomra, itt embereket találtam, nagybetűvel, csupa nagybetűvel! Így aztán még mindig tudok énekelni, mert segítettek rajtam. S milyen furcsa az élet, jártam én már itt jóval korábban is. Orvosi elektroműszerészként végeztem és 1965-től jöttem mestereimmel gépeket beüzemelni az új kórházba.

Egyed Pistike volt az első

Farkas Lajos, az Intersica Múzeum igazgatója képekkel illusztrálva mutatta be a város egészségügyének fejlődését az 1950-es évektől kezdve. Így megtudtuk, hogy a szülőotthon első csecsemőjét Egyed Pistikének hívták és a kórház helyszíneként Dunaföldvár is szóba került. A nap során dr. Baráth Károly főorvos Szent Pantaleonról tartott előadást, dr. Sebestyén Margit osztályvezető pedig a szemészet ötven évéről.

A RÉSZTVEVŐK VÉLEMÉNYE

Cserna Gábor:

Az intézmény szakmai palettája alapján inkább megyei, mintsem városi kórház.

Igazi csapatmunka eredménye ez! A magas szintű orvos-szakmai munkának, az ápolók áldozatvállalásának, a gazdasági, műszaki dolgozók helytállásának példaértékű teljesítménye.

Dr. Dorkota Lajos:

Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a kórház, több milliárdos fejlesztések révén. Jó körülmények között kiváló orvosok és szakszemélyzet, gazdasági és műszaki dolgozók végzik napi munkájukat. Sokan azért nincsenek itt, mert most is éppen ezt teszik.

Farkas Lajos:

Nagy tisztelettel adózom az itt dolgozók előtt, függetlenül attól, milyen beosztásuk van. Az 1950-es évektől kezdve ezek az emberek hősök voltak. Számomra ők igazi hazafiak, akárcsak azok, akik ma is az egészségügyben dolgoznak, talpfái a magyar társadalomnak.

Skarlátos volt az első

Az esemény egyik díszvendége dr. Jákics József főorvos volt, aki az 1965-ös átadástól 22 évig a fertőző részleget vezette.

– Nem is tudom, ezt a megtisztelő meghívást mivel érdemeltem ki – kezdte szerényen az 1929-ben született doktor, aki nagyon fiatalon került Dunaújvárosba. – Amikor idejöttem, csodálatosan szép épületet találtam, gyönyörű kilátással a Dunára. Szeparáltak voltak a betegek és emlékszem, az első pácienst, egy kilenc éves kislányt skarláttal kezeltünk. Nagyon érdekes dolog, hogy 1980-ig elsősorban gyerekek voltak érintettek, olyan kórokkal, mint bárányhímlő, skarlát, kanyaró, mumpsz. Ezek a betegségek aztán eltűntek.

A főorvos hozzátette, munkájuk során tették a dolgukat, hiszen számukra a legfontosabb a beteg gyógyítása volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!