Hírek

2016.03.03. 19:39

Az országos döntő a tét

Dunaújváros – A mai megnyitóval vette kezdetét az országos szakmai verseny kétnapos válogató fordulója magasépítő technikus szakmában a Hild iskolában, tizenegy résztvevővel.

Kőhalmi Kálmán

A helyi szakképzés számára fontos elismerés, hogy a döntő előtti válogató verseny helyszíne már sok éve a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Szakközépiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája magasépítő technikus szakmában. Ezt emelte ki tegnapi megnyitón mondott beszédében is a helyi gyakorlati szakképzést koordináló Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Hegyiné Tóth Noémi .

Jankovicsné Grosz Melitta és Hegyiné Tóth Noémi Méry Péter könyvét adta át a résztvevőknek Fotó: Zsedrovits Enikő

A középfokú tanulmányaik elvégzése előtt álló, ifjú szakemberek számára már az is jelentős eredmény, hogy a válogató versenybe jutottak, hiszen szakmájukban ebben az évfolyamban a legjobbak között vannak. Tizenegyen mérik ebben a fordulóban össze tudásukat, a legjobbak (öten-hatan) az április 18-20-án, a Hungexpón megrendezendő döntőn, a Szakma Sztár Fesztiválon küzdenek majd az aranyéremért, amelyből már többet sikerült hazahoznia a Hild diákjainak. Idén egy tanulójuk küzd a válogatón a továbbjutásért, Csorbai Kornél , neki hasonló eredményt kívánunk, mint a tavalyi hildes résztvevőnek, aki aranyéremmel zárta a versenyt. És időben tovább visszamenve még számos fényes sikert említhetnénk az iskola múltjából. Reméljük, ez nem nehezedik túl nagy súlyként Kornél vállán.

A kétnapos válogató megszervezése hatalmas munkát jelent az iskola szakmai kollektívája számára, bár sokat segít a korábbi évek gyakorlata. És akkor még nem is beszélünk a döntőről, hiszen a Hungexpón is a Hild feladata lesz a szakmai megmérettetés szervezése. A versenyfelelősön, Jankovicsné Grosz Melittán így a tegnapi megnyitón a gondos előkészítés ellenére talán még nagyobb drukk látszódott, mint a versengő diákokon. Pedig az ő karrierjük, szakmai jövőjük szempontjából nem kis előrelépést jelenthet a döntőbe jutás. És ahogy a városi kamara titkára fogalmazott megnyitó beszédében, az ottani sikeres szereplést az európai, vagy világversenyek követhetik, hiszen a Euro- Skills, illetve WorldSkills nemzetközi porondjaira eljutni, a kontinens, vagy a világ legjobbjai között szerepelni életre szóló élményt jelent, egy kimagasló szakmai életpálya kezdete lehet.

A válogató verseny időterv, költségvetés készítésével, építésszervezési számítási feladatokkal kezdődött, ma gyakorlati, mérési feladatok megoldása során, majd szóbeli kérdésekre válaszolva kell a résztvevőknek bizonyságot adni tudásukról, szakmai felkészültségükről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!