Hírek

2014.02.02. 11:14

Az év rovara 2014-ben a földi poszméh

Mind többször találkozunk a természetvédők azon aggodalmával, hogy a méhek veszélyeztetettsége egyre fokozódik, s így felborulhat a növénybeporzás kényes egyensúlya. Nem véletlen, hogy a Magyar Rovartani Társaság idén a földi poszméhet választotta az év rovarának.

Lovász Lilla

Az összes rovar közül a méhek szerepe a legnagyobb a megporzásban: márpedig virágos növényeink több mint nyolcvan százaléka rovarbeporzású, így ha a méhek számának csökkenése folytatódik, nemcsak vadvirágból lesz kevesebb, de számos élelmezési céllal termesztett kultúrnövényünk (mint a paprika, a paradicsom, a krumpli, a gyümölcsfák többsége) is veszélybe kerül. Bár a házi méheknél sajnos kisebb becsben tartjuk őket, a vadon élő poszméhek előbbi társaiknál jóval több „ökoszisztéma-szolgáltató” munkát visznek végbe. Az általuk végzett megporzás értékét évente az egész Földön mintegy 150 milliárd euróra becsülik.

– A földi poszméh (Bombus terrestris) év rovarának választásával nem csupán egy fajra, hanem általában a poszméhekre, azok jelentőségére igyekszik felhívni a figyelmet a Magyar Rovartani Társaság. A választás ezúttal tisztelgés is egyben a hártyásszárnyú rovarok kutatója, Móczár László előtt, aki idén ünnepli századik születésnapját, ám a mai napig aktív, elismert szakember – tudjuk meg Kutasi Csaba entomológustól, a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatójától.

Hazánkban 34, a Földön mintegy 250 poszméhfaj ismert – mondja Kutasi Csaba

Kiderül, eddig világszerte több, mint kétszázötven-féle poszméhet írtak le, hazánkban pedig 34 fajuk ismert, amelyből 12 védett. A földi poszméh a fullánkos hártyásszárnyúak alrendjének valódi méhfélék családjába tartozik. Van tehát fullánkja, azonban e fegyverét igen ritkán használja:

– A zúgó hanggal kísért repülésükről, fekete alapon színes „szalagokkal” díszített, pufók, bundás testükről könnyen felismerhető poszméhek igen nehezen idegesíthetők fel, így sokan azt gondolják, nem is tudnak csípni, szúrni. Valójában a darazsakéhoz hasonló, visszahúzható fullánkkal rendelkeznek, tehát háziméh rokonaikkal ellentétben nem pusztulnak bele a csípésbe; mégis rendkívül békés jószágok – teszi hozzá a szakember.

Elsősorban a mérsékelt öv lakói, ám sűrű szőrbundájuknak köszönhetően a hidegebb területeket is benépesítették.

– Ráadásul olyat tudnak, amivel kevés rovar dicsekedhet: szárnyaikat „lekapcsolják” a repülőizmokról, és utóbbiak aktív összehúzódásaival akár 30 fokosra is felmelegítik testük belső hőmérsékletét. Ezért van az, hogy amikor a háziméhek még a kaptárak melegében rejtőznek, a poszméhek már rég végzik beporzó munkálataikat: nemcsak a hűvösebb nyári napokon, hanem kora tavasztól késő őszig, akár fagypont alatt is. Sőt, megnyúlt alsó ajkuk olyan hosszan kinyújtható szívószervvé módosult, amellyel a mély kelyhű virágokból is könnyűszerrel gyűjthetik a nektárt; minderre a háziméhek nem képesek.

Nem csoda, ha poszméhek háziasítását régóta fontolgatják: Hollandiában és Észak-Amerikában alkalmazzák is a Bombus fajokat, főként a paradicsom üvegházi termesztésénél.

A poszméhek államalkotó rovarok, akár a háziméhek, ám nem élnek évekig – családközösségeik csupán egyévesek: a fiatal nemzedék megtermékenyített nőstényei telelnek át, míg az ivaros nőstény, azaz a királynő, a dolgozók és a hímek elpusztulnak a tél beálltával. Szintén lényeges különbség a háziméhekhez képest, hogy földben élnek, és nem maguk ássák ki fészküket, hanem mindig már kész üregekben, például kisemlősök lakatlan járataiban, odvakban, földön élő madarak egykori fészkeiben telepednek meg. Azokat „kitatarozva”, megtisztítva építik meg benne  szabálytalan, hordó alakú viaszsejtekből álló „lakásukat”.

Ahhoz, hogy e rendkívül hatékony megporzó-munkások továbbra is, bár tudtukon kívül, de az ember szolgálatára legyenek, életkörülményeiket is biztosítani kell: megfelelő mezőgazdálkodási gyakorlattal és a változatos – a poszméheknek tavasztól őszig élelmet nyújtó –, növényfajokban gazdag tájak megőrzésével.

Címkék#rovar#méh

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!