Hírek

2014.03.31. 15:40

Védőháló: az alapítvány kuratóriumi elnöke cáfolja a híreszteléseket

Dunaújváros - Sajtótájékoztatót rendeztek a Városházán a Védőháló Alapítvány ügyében az érintettek részvételével.

Pekarek János

(Balról:) Gombos István, Nagy Zoltánné, Friedrichné Pethő Ilona és Selyem József a hétfői sajtótájékoztatón

Védőháló, vagy más? címmel pénteken írtunk arról, hogy Pintér Attila, az MSZP városi elnöke szerint visszaélések történtek a Védőháló alapítványnál: kérelmezőket fenyegetett az intézmény titkára, Nagy Zoltánné., aki felháborodottan visszautasította a gyanúsítást.

Hétfőn sajtótájékoztatót rendezett az alapítvány.

Jelen volt Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester, a Védőháló a Dunaújvárosi Díjhátralékosokért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a kuratórium tagjai: Friedrichné Pethő Ilona és Selyem József (utóbbi az MSZP közgyűlési képviselője is). Dr. Wittmann Károly kuratóriumi tag előre jelezte: nem tud résztvenni a tájékoztatón. Ott volt Nagy Zoltánné, valamint az alapítvány egyik létrehozója: a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója, Mádai Balázs. Meghívták a másik alapító, a DVCSH Kft. képviselőjét is, de a cégtől nem jött senki.

Gombos István nyilatkozatában kijelentette: sajnálatos, hogy ilyen tárgyban és ebben a témában kell sajtótájékoztatót rendezni. Mint mondta: durva támadás érte a kuratóriumi tagokat is.

Ismertette az alapítvány működését (2009. januárjától összesen 805 személy illetve család részesült 138,8 millió forintot kitevő támogatásban). Megjegyezte, hogy mindeddig pártpolitizálás nélkül, mindenben egyhangúan döntve, korrekten működtek együtt a kuratórium tagjai. Elmondta: nagyon sok a kérelem, nem tudnak mindenkinek segíteni.

- Az alapítvány áll minden vizsgálat elé! - hangsúlyozta Gombos, hozzátéve, hogy ilyen vizsgálatot a két alapító, a DVCSH és a DVG együttesen kezdeményezhetne. (Az MSZP-nél arról volt szó, hogy a párt információi szerint a DVCSH felkérte az alapítvány felügyelő bizottságát vizsgálat lefolytatására.)

Vélhetően az egyik alapító olyan információt adott ki, amiről sem az alapítvány kuratóriumát, sem az önkormányzatot nem értesítette mondta Gombos István. Egy párt viszont érdekes módon hozzájutott személyes adatokhoz: e háttértevékenység elszomorító számunkra. Mint a kuratórium elnöke, cáfolom a megjelent híreszteléseket! tette hozzá.

Nagy Zoltánné, az alapítvány titkára annyit mondott:

- A hazug vádakkal szemben tisztán állok az ügyben. Büntető feljelentést teszek mindazokkal szemben, akik engem megkérdezésem nélkül rossz színben tüntettek fel - utalt egy internetes újságra, és megnevezte Pintér Attilát és Magyar Andrást, az MSZP képviselőjelöltjét.

Friedrichné Pethő Ilona kijelentette: nem a sajtóban kellene üzengetni. Selyem József közölte: ez a történet nem a kuratórium ellen irányul, hanem annak titkára ellen. Nem érti a sajtótájékoztató idejét, hiszen a felügyelő bizottság írásos felkérést kapott a vizsgálatra. Ezt a levelet kapta meg a felügyelő bizottság MSZP által delegált tagja. Eszerint a DVCSH szóbeli, írásos és hangfelvételen rögzített bejelentést kapott, ezért sürgősséggel kéri a vizsgálatot. Meg kell vizsgálni, hogy az alapítványtól segítséget kérő fogyasztók kapnak-e megfelelő szakértői tájékoztatást? Nyilatkoztatják-e a fogyasztókat politikai hovatartozásukról, szavazási szándékukról? A titkár elősegíti-e a közszolgáltatók és a fogyasztók együttműködését? Selyem szerint nem időszerű még a sajtótájékoztató.

Mádai Balázs kijelentette: a DVG Zrt-nek nincsen tudomása se visszaélésről, se panaszról. A felügyelő bizottságot tudtuk nélkül kérték fel vizsgálatra.

Gombos István szerint sajnálatos tény, hogy választási kampány idején a kuratóriumnak és az önkormányzatnak nem áll rendelkezésére semmiféle anyag az ügyről, de egy pártnak igen. Hozzáfűzte: Szeretnének teljes körű vizsgálatot indítani az ügyben, erről még folyik az időpontegyeztetés.

 





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!