Hírek

2013.12.11. 20:35

Tiltakoznak a kulcsiak

Kulcs - A község településrendezési törvények módosításának bizonyos kitételei alaposan felpaprikázták a kedélyeket Kulcs csúszásveszélyes részein. Erőteljesen tiltakoznak a teljes terület átminősítése ellen.

Körmendi Erzsébet

Indulatokkal terhes légkörben kezdődött a lakossági fórum szerda délután Kulcson. A feszültséget nem a rendezvény előtti megmozdulás korbácsolta, hiszen csak kisebb csoportokba verődve csendesen beszélgettek az embrek a Faluház előtt. Ám azon mindenki megütközött, amikor dr. Márk Attila, az adonyi rendőrőrs parancsnoka megjelent fel nem oszlatta a tömeget, de megkérte a szervezést felvállaló Oláh Pétert, hogy a fórum után jelentkezzék nála. Mert előre nem jelentették be a demonstrációt.

A lakossági fórumon Kiss Csaba polgármester első gondolatai nem voltak színhez szólóak, ugyanis mint mondta az ingatlantulajdonosok már több mint százharminc kártérítési igényt adtak be eddig, úgyhogy nem a jegyzőnek kellene mellette ülnie és a katasztrófavédelmi vezetőknek, hanem egy ügyvédnek. Több száz millió forintot költöttek már a partfalra, és ezek után, illetve a védekezés helyitt tényleg inkább jogászi garnitúrára kell kidobni a falu pénzét? Később Árva Helga jegyző sorolta a 300 millión felül nemrég elnyert támogatásokat, hozzátéve, az önerő előteremtésén fáradoznak. Tönkre akarják tenni Kulcsot a kártérítési perekkel? kérdezte a polgármester.

Az úgynevezett Vörösparton lévő Kőgát utcában lakó Koós Gábor azt kérte, ne vegyék őket egy kalap alá a 2011-ben megcsúszott Hullám és Deák Ferenc utcai területtel, valamint a strand feletti résszel. A szakértői vélemények is három veszélyességi részre osztják a kulcsi szakaszt, és a Vörösparton aktív csúszást nem állapítottak meg. Ezt többen is hangsúlyozták. Néhány hozzászóló szerint a két éve leszakadt Hullám utcai részen sincs már talajmozgás, szerintük semmi nem indokolja az átsorolást. Többen kifogásolták, hogy a képviselőtestületi döntés előtt, az utolsó pillanatban hívták össze a lakossági fórumot a község településrendezési tervének módosításáról, közben hangsúlyozzák, a szakhatóságok így fogadták el a dokumentumot ahogy van, változtatni már nem lehet rajta.

Személyes érvekkel körítve szinte mindenki azt kérte, maradjon a csúszásveszélyes részen az eddig besorolás, tartsák meg az építési, vagy változtatási tilalmat, de semmiképpen se minősítsék át beépítésre nem szánt csúszásvédelmi területté, mert azzal teljesen elértéktelenítik az ingatlanokat.

Ha így akarják, legyen. Kiss Csaba azt mondta, egyeztet a kormányhivatal vezetőjével, és kéri a képviselőket, ne szavazzák meg a tervet. De nem ő dönt, hanem a hét tagú képviselőtestület, mégpedig a jövő szerdán 17 órakor kezdődő ülésén.

A község településrendezési tervét ötévente felül kell vizsgálni, ez a szabály. A határidő itt van a kulcsi önkormányzat nyakán. Az elkészült dokumentumot módosíthatná a tervező a lakossági akaratnak megfelelően, csakhogy a szakhatóságok újabb engedélyezési tortúrájára és a testületi döntésre és a már nincs idő decemberben. Dobhatják a kukába a tervet, mert jövőre változik a szabályozás és annak megfelelő terv kell.





 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!