Hírek

2014.02.12. 15:15

Az energia ára jelentheti a kulcsot!

Dunaújváros-Brüsszel - Rendkívül bonyolult, sokoldalúan összehangolt lépések kellenek az uniós acélipar fejlesztéséhez.

Pekarek János

Szerdai lapunkban áttekintettük az Európai Parlament legutóbbi ülésén nagy többséggel megszavazott jelentését, amelyet egy magyar képviselő, Gyürk András (Néppárt) készített, s amely az európai acélipar jövőjéről szól.

A hosszú és alapos előkészítő munka után elkészült jelentés rendkívül átfogó módon elemzi az európai kohászat helyzetét. A szerdán már közöltek mellett ugyancsak a figyelemreméltó összefüggések közé tartozik, hogy az Európai Unió tagállamai együttesen a világ második legnagyobb acéltermelő kapacitását jelentik. Annak ellenére, hogy az elmúlt tíz évben az uniós országok acélkibocsátása a felére csökkent. 1990 óta máig a teljes uniós acélkibocsátás 25 százalékkal csökkent! A világ legnagyobb acéltermelője Kína: egymagában a teljes termelés felét állítja elő...

A Gyürk-jelentés adatai szerint az uniós acélipar számára az energiaárak jelentik a teljes működési költségek negyven százalékát! Ugyanakkor összességében az ipar (nem csak az acéltermelés) adja az unió össztermékének 15,2 százalékát: ezt az értéket 2020-ra szeretnék 20 százalékra feltornászni. Ez az acélipar nagymértékű felfutásával is együtt járna.

Ehhez Gyürk Andrásnak a parlamenti bizottságok által támogatott és az Európai Parlament által megszavazott jelentése szerint szükség van többek között a kereslet fokozására, például a szabványosítás átalakításával, a beszerzési politikák összehangolásával, a belső piacok megerősítésével. Kulcskérdés az építőipar fejlesztésére, mégpedig nem csak utak és közművek létesítésével, hanem oktatási és kulturális célú építkezésekkel is. Megfelelő iparpolitikával kellene csökkenteni a kivételesen magas energiaárakat, amelyek miatt az európai ipar hosszútávon elveszíti versenyképességét. A biztonságos energiaellátás elérhető áron egyben a foglalkoztatási gondokon is enyhítene.

Az Európai Parlament jelentése az éghajlatvédelem, az erőforrás-hatékonyság, a környezeti hatások, az egyenlő versenyfeltételek és a kutatás, fejlesztés, innováció kérdéseit is felsorolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!