Hírek

2014.01.17. 19:30

Vasmű: újabb lépések...

Dunaújváros – Kéthetes tárgyalássorozat után véleményezte az üzemi tanács az újabb átszervezési terveket.

Pekarek János

Végigtárgyalta az újabb vasműs szervezeti egységek átalakítására előterjesztett tervet a cég üzemi tanácsa. A törvény értelmében véleményt alkothatnak erről – ám a döntés a vezetés dolga. Az átszervezésnek valószínűleg újabb létszámcsökkentés lesz a vége. Az üzemi tanács nem éppen pozitív véleményt formált az előterjesztésről. A cégvezetés álláspontja szerint viszont ezek a lépések szükségesek. A napokban ismét bekerült a hírekbe a Dunaferr esetleges állami visszavásárlása, Orbán Viktor moszkvai látogatása nyomán. Az üzemi tanács semmivel sem lát több esélyt erre, mint korábban, a menedzsment pedig hatáskörén kívüli dolognak tartja.

Borbély Zoltán, a Dunaferr Központi Üzemi Tanácsának elnöke kérdésünkre úgy foglalta össze a testület véleményét az újabb vasműs szervezeti egységeket érinti átszervezési csomagról, hogy az sok aggodalomra ad okot szerintük.

Az újabb szervezeti csomag a gyártó műveket, az eszközgazdálkodást, a karbantartást, a minőségügyet, a salakfeldolgozást, a beszerzést, a kontrollingot, a hideghengerműi csomagolást és a hulladékfeldolgozást, valamint a tűzoltóságot érinti.

A hideghengerműi csomagoló részleget is külső cégre bíznák  (Fotó: Archív)

Borbély úgy fogalmazott, a jelek szerint a cégvezetés nem mindenhol egyeztetett a funkcionális szervezetek vezetőivel. A konzultációk során derült ki, hogy néhol nem stimmelnek a számok, mondta a üzemi tanács elnöke. Úgy látja, az úgynevezett kiszervezéseknél nem annyira a gazdaságosságot, mint inkább a mindenáron való létszámcsökkentést veszik figyelembe. Az újabb lépésekkel az előre bejelentett négyszáz ember elbocsátása mellett az üzemi tanács szerint további 250 dolgozó kikerül a vasmű kötelékéből a kiszervezések miatt.

Dr. Mezőközy András, a vasmű szóvivője erre úgy reagált, hogy az átszervezések sosem a létszámcsökkentésre irányulnak, hanem a munka átalakítására. Fő céljuk a szóvivő szerint az, hogy a Dunaferr a számára fontos alaptevékenységekkel foglalkozhasson, minden mást, így például az üzemegészségügyet, cégen kívüli szervezetek intézzenek el.

Borbély Zoltán hozzátette: attól tart, hogy a vasmű állami visszavásárlásáról szóló újabb híreket csak a választási kampány kényszeríti ki a politikusokból. Mezőközy András erről mindössze annyit mondott: mindez nem a menedzsment hatásköre.

Becslésünk szerint az újabb át- és kiszervezési hullám májusra érheti el végpontját. Az első csoport november 25-én vette kézhez az értesítést, és január 31-ig kell lezárni az ő ügyüket. A második csoport tagjai egy hónapon belül kaphatnak értesítést. Ezzel be is fejeződik az első ütemre meghatározott négyszáz ember elbocsátása: az üzemi tanács szerint még többen kerülnek ki a vasműből.

Nagyon jó lenne, ha itt megállna a folyamat de ez egyelőre csak vágy.

A fontos, hogy az alaptevékenység legyen előtérben

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!