Hírek

2017.05.02. 18:45

Az együttműködés hiánya elég a gyermek veszélyeztetéséhez

Gyermekvédelmi szakemberekkel telt meg tegnap a polgármesteri hivatal C szárnyában a rendezvényterem.

Balla Tibor

Az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ szervezett ugyanis járási gyermekvédelmi konferenciát Dunaújvárosban.

A szakmai találkozó célja, hogy az elmúlt év januárjában életbe lépett új jogi szabályozást követően átalakult gyermekjóléti alapszolgáltatás tapasztalatait összegezzék, és kiemelten foglalkozzanak a járási jelzőrendszer működésével, a szükséges együttműködéssel, annak továbbfejlesztésével a gyermekvédelem hatékonyságának növelése érdekében. A szakemberek számára szerették volna megkönnyíteni az eligazodást az új rendszerben.

A gyermekvédelmi konferenciára a járás 16 településéről érkeztek szakemberek Dunaújvárosba Fotó: Zsedrovits Enikő

A jelzőrendszer megfelelő működésén életek is múlhatnak, ezt az áprilisban Agárdon halálra éheztetett gyermek, illetve a jelzésért felelős orvos esete is markánsan mutatja. Ez a gondolat többször is visszatért a konferencia során. Vélhetően ez adja a magyarázatot arra is, hogy kiemelt témaként kezelték a jelzőrendszerrel kapcsolatos jelenségeket, szabályokat is.

Kissné Fekete Éva, az Útkeresés Segítő Szolgálat intézményvezetője házigazdaként köszöntötte a szakembereket, majd ismertette az aktuális gyermekvédelmi rendszer felépítését, és annak feladatairól beszélt. Mint mondta, a járáshoz 16 település tartozik, ami 15 431 lakost jelent a 0-tól 18 évesig terjedő korosztályban. Csak Dunaújvárosban 7047-en tartoznak a felügyeletük alá, ráadásul nem csak ebben a korosztályban akad dolguk. Tevékenységüket nehezíti a képzett szakemberek hiánya, s rendkívül leterheltek a munkatársaik. Takács Jánosné dr., a Fejér Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi főosztályvezetője húsz éve dolgozik a rendszerben, így hitelesen jelenthette ki, mennyire fontos az észlelő és jelzőrendszer, hogy a gyermek családjával kapcsolatba kerülő személyek jelezzék, ha bármilyen bántalmazásra, vagy elhanyagolásra utaló jelet látnak a gyermeknél. Kiemelte, nem az a cél, hogy a gyereket kiemeljék a családból, a jelzést még akkor kell megtenni, amikor van esély a családban tartani. Fontos változásként említette: már az is veszélyeztetésnek számít az új törvény szerint, ha a szülő nem hajlandó együttműködni a gyermek gondozásával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!