Hírek

2010.10.27. 05:28

Az autósok egyharmada rosszul fog járni

Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány legjelentősebb változása, hogy ezentúl az autótulajdonosok nem gépjárművük hengerűrtartalma, hanem teljesítménye alapján fizetik meg a díjakat. Az előzetes becslések szerint az autósok egyharmada - az ötévesnél fiatalabb kocsik tulajdonosai - rosszabbul jár.

Miskei Anita

- Az interneten és az alkuszoknál ma még csak tájékozódhatnak az autósok, konkrét díjakat azonban nem tudunk mondani, várhatóan e hét végén, pénteken vagy szombaton ismertetik az árakat a biztosítók. Annyi azonban bizonyos, hogy a kilowatt alapú számítás sok, alacsony köbcentijű autós számára is drágulást hoz. Főként az ötévesnél fiatalabb autók esetében lesz ez érzékelhető, mert az utóbbi években a gyártók egyre kisebb hengerűrtartalom mellett egyre nagyobb teljesítményre sarkallták az autókat. Így az is előfordulhat, hogy ugyanazon márka, ugyanazon modelljének például nyolc- és kétéves darabja más díjkategóriába kerül - mondta Krausz Ferenc, a BAG Biztosítási Alkusz Kft. területi igazgatója. A szakember megjegyezte, egyébként a 2011-es esztendő egésze kampányév lehetne a 2010. január elsején hatályba lépett változás miatt. - Az idei évtől ugyanis a tulajdonosok számára a váltás évfordulója a vásárlás ideje, nem pedig az év vége. Vagyis a vásárlás időpontját megelőző ötven nappal kötelesek értesíteni a biztosítók az ügyfeleket az új árakról. Sokak figyelmét ez valószínűleg elkerüli majd. Azonban 2010-ben nemigen volt autóértékesítés, ezért a kampány zakatol majd november folyamán, s biztosítót váltók is lesznek.

Az ár mellett a szolgáltatás minősége és az autóvezetőre szabott kockázatbecslésen alapuló tarifa is egyre fontosabb szempont a biztosítók közötti versenyben. Az idén a kötelező ajánlat mellé automatikusan casco ajánlatot is kapnak az autósok. A szakértő azt tanácsolja, mindig keressék az autósok a kapcsolatot a biztosítóval. Az a biztosítás, amelyet nem tudnak üzletkötőn, területi képviselőn keresztül, vagy magánál a társaságnál személyesen megkötni, kevésbé szerencsés választásnak bizonyulnak. Hiszen az autósok nem kapnak megfelelő tájékoztatáts és szolgáltatást sem a díjak ellenében - tudtuk meg.

- Az internetes kalkulátorok ugyan irányadók lehetnek, mégis rosszabbul járhat az, aki szakember helyett maga próbál váltani. Jelenleg 100-140 féle kedvezményt adnak a biztosítótársaságok. Az internetes programok ezeknek jellemzően csak a töredékét kínálják fel, így az autós kedvezményektől eshet el. Vagy éppen szuperolcsó kalkulációt kap, de amikor a csekk érkezik, mégis csalódott lesz. Ennek az az oka, hogy legfeljebb a díj negyven százalékáig adható kedvezmény.

A kampány tehát novemberben kezdődik, akkor lehet felmondani az eddigit, majd decemberben megkötni az új felelősségbiztosítást. Krausz Ferenc szerint az idén is legalább 800 ezren, egymillióan váltanak majd biztosítót. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagos díjának alakulását tekintve 2010-ben nem várnak a korábbi évekhez hasonlatos díjcsökkenést. 2008-ban évi 30 ezer forint volt a biztosítás díja, ami 2009-re 25 ezer forintra csökkent. A szakértő szerint drasztikus csökkenés nem lesz, de az megjósolható, hogy az ötévesnél fiatalabb, nagyteljesítményű autók biztosítása drágább lesz, az idősebbeké talán olcsóbb. Azok, akik nagy köbcentijű, nagyteljesítményű autókat használnak, nem járnak jól, ugyanakkor az is csalódhat, aki korábban éppen az olcsóbb biztosítás reményében vásárolt kis hengerűrtartalmú, de izmosabb motorú gépkocsit - osztotta meg velünk tapasztalatait, sejtéseit Krausz Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!