Hírek

2015.02.27. 18:05

Az aktív korúak a járáshoz kerültek - Jelentősen átalakul a szociális rendszer vasárnaptól

Dunaújváros - A szociális ellátások rendszere március 1-től jelentősen átalakul. Hétfőtől a járási hivatal állapítja meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, az egészségkárosodási, gyermekfelügyeleti támogatást (korábban rendszeres szociális segélyt) is.

Dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője tájékoztatta lapunkat a változásokról. Elmondta, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság feltételrendszere nem változik. A támogatás továbbra is havi 22 ezer 800 forint, és a támogatottak változatlanul a járási hivatal munkaügyi kirendeltségével kötelesek együttműködni, elfogadni a felajánlott munkalehetőséget.

Dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője tájékoztatott. Fotó: Internet

Az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást március 1-től az kaphatja, aki: munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette, aki legalább 50 százalékos egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg az 50 százalékot, aki vakok személyi járadékában, illetve fogyatékossági támogatásban részesül. Továbbá aki 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel és a gyermek ellátását nappali intézményben, illetve nyári napközis otthonban, óvodában vagy iskolai napköziben nem tudják biztosítani, valamint a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 90 százalékát át (25.650 forint) és a családnak vagyona nincs. A kérelmező által lakott lakás nem számít vagyonnak.

Az előbbi támogatásokat Dunaújvárosban a járási hivatalban, a városháza alacsony épületének földszintjén intézhetik ügyfélfogadási időben. Leadhatják a kérelmet a Dunaújvárosi Kormányablaknál és a munkaügyi kirendeltségen is. A járáshoz tartozó településekről nem szükséges a városba utazni, mert az önkormányzatnál, valamint az ügysegédeknél is intézhetik a támogatási kérelmeket.

Azoknak nincs tennivalójuk, akik az önkormányzathoz már beadták a kérelmüket, de döntés még nem született, mert a folyamatban lévő ügyeket a jegyző automatikusan átadja a járási hivatalnak további intézésre, tette hozzá dr. Kovács Péter. Felhívta az ügyfelek figyelmét arra is, hogy az utalási rend is változik. A februárra járó támogatást március 5-ig még az önkormányzatok folyósítják. Március 1. után a Fejér Megyei Kormányhivatal gondoskodik az utalásról miden hónapban, szintén ötödikéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!