Hírek

2011.07.29. 02:29

Az abortuszt felelősséggel el lehet kerülni

Egy csodaszép nyári éjszakának - de még egy téli, összebújósnak is - lehetnek nem kívánt következményei. Ha sem a lány, sem a fiú - vagy a felnőtt pár - nem tett semmit annak érdekében, hogy elkerüljenek egy nem kívánt terhességet, utána kell cselekedniük. Az abortusz nem a legjobb megoldás, az esemény utáni tabletta igen.

Kovalcsik Katalin

- Nekem is az anyám adott tanácsot, de a lányok bármennyire utálnak nőgyógyászhoz menni, meg kell tegyék, a saját érdekükben.


A szerelem, a testi kapcsolat manapság már nem tabu, mint volt negyven-ötven évvel ezelőtt. Általában a nagy ijedelmet, a gondokat az okozza, hogy a legelső szerelmes éjszakára nem mindig készül fel sem a lány, sem a fiú. Egy nemrégiben kiadott felmérés szerint a világon évente 80 millió nő esik teherbe, olyanok, akik nem tervezték a gyermekvállalást, ezekből negyvenmillió terhesség abortusszal végződik. Az adatok szerint itthon óránként hat-hét terhességmegszakítást végeznek, és 13-18 éves lányok is vannak az abortuszra kényszerülők közt.

- Közel két évtizede él egy kétes sikerű kampány felvilágosító előadásokkal, ebben védőnők, orvosok folyamatosan sulykolják a védekezés fontosságát - Nagy László, a székesfehérvári Család- és Nővédelmi Központ intézetvezető főorvosa tapasztalatait sorolja. - Körülbelül annyit értünk el, hogy amíg azelőtt az első együttléteknek fele mindennemű védekezés nélkül zajlott, a párok 15-20 százaléka használt óvszert, ma az arány 35-40 százalékra növekedett. Viszont ha beköszönt a nyáresti holdfény, a fiatal lányok, fiúk elvarázsolódnak, nem egészen tudatosan adják át magukat az ölelésnek. Világstatisztikák igazolják, hogy a nem kívánt terhességek legtöbbje a női korfa elejére és végére esnek.

Növekszik a 18 éven aluliak közötti terhességmegszakítások aránya, de egyébként is emelkedett kissé a szám, valamint csökken a születéseké. A statisztikák szerint a világban évente 26 millió legális és becslések szerint 20 millió illegális abortuszt végeznek. A legtöbb abortuszt a fejlődő országokban regisztrálták. A művi beavatkozás elkerüléséért az Európai Unió 27 országában - kivétel Lengyelország, Lettország, Málta, Németország, Olaszország és Románia - engedélyezik az esemény utáni tabletták használatát. Idehaza augusztus elsejétől megkönnyítették a hozzáférést, vény nélkül lesznek kaphatók a gyógyszertárakban a tabletták.

- A sürgősségi készítmény osztrogént nem tartalmaz, de a hatóanyaga, népeisen szólva lórugásszerű, ami viszont még cikluszavart sem szokott okozni. Nem véletlen, hogy a világ fejlettebb felén már régóta szabadon hozzáférhető. Azt szoktuk mondani szaknyelven, hogy abszolut kontraindikációja nincs. A gyakorlatban észlelhető mellékhatások minimálisak és múlékonyak. Üdvözlöm a vény nélküli elérhetőséget, de egyetlen ezért aggályom van, ne legyen korlátlan a használata. Mindenkiben tudatosítani kell, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem lehet rendszeres használat. Két fő indoka lehet, hogy valaki az esemény utáni tablettát kérje a patikában. Az egyik az elszakadt óvszer, a másik, ha negyedévente egyszer találkozik a partnerével. Évente néhány alkalom, maximum öt legyen az, amikor ezzel akadályozzák meg a nem kívánt fogantatást. Ha gyakran fordul elő, hogy alkalmazni kell a tablettát, akkor miért nem él a rendszeres fogamzásgátló szedésével a páciens? El tudnék képzelni egy olyan rendszert, amiben a beteg kap egy kártyát, amire rögzítjük a kontrollvizsgálatát, a legközelebbi vizsgálat esedékességét, és ezen időn belül megkaphatná a tablettáit a gyógyszertárban.

Itthon háromféle esemény utáni tabletta kapható, mind ösztrogénmentes, nem olcsó, ára nagyjából megegyezik egy korszerű, három hónapra elegendő tabletta árával.

Frissítve: marad a tabletta vény nélkül - nem mindenhol tudnak a döntésről

"A nem kívánt terhesség és az abortusz megelőzése érdekében az esemény utáni tablettát augusztus elsejétől vény nélkül lehet megvásárolni a gyógyszertárakban", született meg a rendelet, amit szinte azon nyomban vissza is vontak.

Augusztus elsejétől továbbra is csak orvosi rendelvényre juthatnak hozzá a 16 éven felüli nők a tablettához, amely megakadályozhatja a nem kívánt terhességet. Ugyanakkor van még olyan gyógyszertár a megyében, amelyben úgy tudják, hétfőtől vény nélkül kiadhatják a gyógyszert. Rendelkezésükre áll még a kérdőív, amit ki kell töltenie a gyógyszert vásárló hölgynek. A gyógyszerész kamara múlt szombati ülésén - nem hivatalosan ugyan -, szót váltottak a résztvevők a rendeletről és annak visszavonásáról, de úgy látszik ez az információ nem jutott  el minden gyógyszertárba.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!