Hírek

2010.10.16. 02:29

Avar korra épül

Adony - Várhatóan november végén költözhet új helyére az általános iskola alsó tagozata, az esti gimnázium, illetve a városháza. A meglehetősen bonyolult akció még a nyáron kezdődött.

nincs nev

De úgy is kezdhettük volna ezt a tudósítást, hogy megújul a volt járási székhely, Adony általános iskolája.

Vagy úgy: az egykori római település, Vetus Salina, a mai Adony esti középiskolája, a Mezőföld Gimnázium önálló épületet kap.

Mindhárom bekezdés igaz - ha a beteljesüléshez vezető folyamatok nem is voltak akadálytalanok...

Adony általános iskolája eddig két különálló épületben működött. Az alsó tagozat a volt járásbíróság Kossuth utcai tömbjében, míg a felső tagozat a templom másik oldalán épült, korszerűbb épületben.

A járásbírósági épület viszont annyira leromlott, hogy mindenképpen fel kellett újítani. Mivel erre nem nyert pénzt a város, ezért némi csűrcsavarral úgy döntött a képviselőtestület, hogy az egykori alsó tagozat helyére költözik a polgármesteri hivatal: erre mintegy százmillió forintot kapott a település.

Az alsó tagozat ezek után egy helyre költözik a felsővel: a Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működtetésének korszerűsítésére összesen kétszázharmincmillió forintot nyert a város.

Ennek keretében modernizálják az épület fűtési és elektromos rendszerét, kicserélik a nyílászáró szerkezeteket. További hat új tantermet is építenek: így összesen húsztantermes lesz az iskola.

A megüresedő volt városházába pedig a Mezőföld Gimnázium költözik: a főként esti felnőttoktatással foglalkozó intézmény három tantermet és a kiszolgáló helyiségeket alakítja ki az eddigi polgármesteri hivatalban.

A munkálatoknak természetesen be kellett volna fejeződniük szeptemberre. Azonban az alapozás során avarkori temetőt találtak a helyszínen: a régészeti feltárás és a leletmentés miatt a felújítás két-két és fél hónapot késik.

Hiába csúsztatták el a tanévkezdést egy héttel Adonyban: az osztályokat szét kellett osztani a meglévő tantermek között, egy osztály pedig ideiglenesen a kultúrházban tanul.

A mai állapotok szerint várhatóan november végére fejeződhet be az építkezés. A műszaki átadás-átvétel után akkor költözhetnek új helyükre az általános és a középiskola és a polgármesteri hivatal tudtuk meg Ronyecz Péter polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!