Hírek

2015.09.22. 16:48

Autóval könnyebb – de nem jobb

Dunaújváros – Kedden Autómentes Nappal ért (volna) véget az Európai Mobilitás Hete Dunaújvárosban is. Csak autóból volt kicsit sok...

Munkácsi Réka

A szeptember 16-22 között megrendezett hét célja az lett volna, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig a rendelkezésre álló közlekedési eszközök használatára és kombinálására ösztönözze. Arra szerettek volna főleg rávilágítani, hogy olykor nem mindig a legkényelmesebb közlekedési eszköz a legcélravezetőbb. Ezért kedden mindenki ingyen buszozhatott, bár ezt kevesen tudták. Ezzel akarták volna elérni, hogy az autókat félretéve, kisebb forgalom legyen az utakon és környezetkímélőbb járművekkel közlekedjenek az emberek. Az Autómentes Napot sokféle program színesítette, amelyeket elsősorban az óvodásoknak és iskolásoknak szerveztek a Petőfi ligetbe. Egész héten zajlott a „Tiszta utcák, tiszta terek” elnevezésű várostakarítási akció, város utcáinak, tereinek megtisztításáért, a szebb és tisztább környezetért.

Busszal vagy kerékpárral könnyebb közlekedni – a bicikli is oda viszi az embert ahová csak akarja és nem kell neki parkolóhelyet sem keresni, amit a városban amúgy sem nagyon találni a rengeteg autó miatt. A nagy forgalmat és tumultust akarták visszaszorítani tegnap az Autómentes Napon, amikor a buszközlekedés is ingyenes volt a városban. Sajnos erről nem sok ember értesült, vagy nem vette az értesüléseit komolyan, és sokan ugyanúgy autóval közlekedtek, mint máskor, mert a mindennapi rohanáshoz elengedhetetlen az autó, amivel, hisszük, gyorsan lehet ügyet intézni. De vannak szerencsére olyanok is akik szívügyükként kezelik ezt a napot.

A Vasvári Pál Általános Iskolába nagyon sok család busszal, biciklivel, rollerrel vagy egyszerűen csak gyalog érkezett. Az Európai Mobilitási Hét zárónapja kedden volt a Petőfi ligetben, ahol rengeteg programmal várták a gyerekeket.

Az óvodások délelőtt aszfaltrajzoltak és kismotorral szlalomversenyeztek, embervonatot alkottak és papírhajót hajtogattak. Az iskolások biciklivel versenyeztek és oldottak meg ügyességi feladatokat. Az alsósok és felsősök külön totót töltöttek ki, amiben igen komoly környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekkel is találkoztak az iskolások. Kitelepült a rendőrség is egy állomással, ahol a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban kellett feladatokat megoldani.

Mivel a hétnek vége, az egyhetes „Tiszta utcák, tiszta terek” várostakarítás is véget ért, de azért továbbra is figyeljünk környezetünk tisztaságára! Sok embert megkérdeztünk mit gondol erről a napról, és sajnálattal hallottuk, hogy sokan nem is értesültek róla, pedig nem ez volt az első. Szerencsére sokan nem csak ezen a napon, de az év többi napján is kerékpárral esetleg gyalog közlekednek, mert elmondásuk szerint így sokszor gyorsabb, mint autóval. Persze akad olyan is, aki nem tudja nélkülözni autóját egy napra sem, így kedden sem tért el a mindennapos járművétől. Reméljük jövőre ők is egy napra lemondanak róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!