Hírek

2015.08.18. 13:51

Átköltözik a Bánki a DF-re - Az őszi tanévet már az új helyükön kezdik a középiskolások

Dunaújváros – A DF A-épületébe költözik a Bánki szeptembertől. A költözésről és az átalakítás részletiről tájékozódtunk a keddi bejáráson.

Körmendi Erzsébet

Lepesi János, a DF gazdasági és üzemeltetési igazgatója, Budai János, a műszaki szolgáltató központ vezetője, valamint Horváth Attila a kommunikációs központ munkatársa kalauzolta a média képviselőit az egyelőre munkaterületnek számító egykori laborrészben. A kivitelező szakemberei nagy erőkkel dolgoztak a helyszínen – mindennel el kell készülniük szeptemberre, hogy a Bánki már itt kezdhesse az új tanévet, és első naptól zavartalan legyen a tanítás. Az A-épületben elsősorban oktatótermek, a tanári, a gazdasági és az igazgatói lesz, a régi nyomdai épületben pedig a műhely lesz berendezve.

Fotó: Ady Géza

Budai Attila magyarázza: ha a főbejárattal szemben állunk meg, akkor annak bal oldalán külön bejáratot nyitnak az üvegfalban a bánkisoknak, így saját iskolarészük lesz, teljesen elszeparálva a főiskolától. A jelenlegi főbejárattól jobbra van a sportcsarnok, a mellette lévő belső utca kétharmadánál edzett üveg térelválasztó falat húznak fel. Az utca hátsó része lesz a bánkisoké, az elöl lévő tér és a porta főiskolai terület marad. A szakközépiskola térfélen (a sportcsarnok mögött) lévő eddigi konzultációs teremet rendezik be könyvtárnak. A Bánkiból a könyvek megérkeztek, bedobozolva várják, hogy a polcokra kerüljenek.

- Ugyanannyi tanterem lett kialakítva, amennyi a bánkiban is volt, a létszámnak is meg tudtuk feleltetne ezeket, néhánynak a területi adottságai még jobbak itt, mint a régi helyen voltak - hangsúlyozta Budai János, aki megmutatta például a video-vágó laborból kialakított leendő CNC-labort, ahova hamarosan telepítik a gépeket. Utána sorra jártuk a berendezett oktatótermeket, ezekben a gépészeti beállítás, takarítás van hátra. Osztályonként 32-36 diákkal kalkuláltak. Minden helyiség, tanterem klimatizált, tűzjelzővel ellátott, megfelel a mai modern elvárásoknak.

A földszinten, a bejárat mellett lesz a tanári, ami 15-20 négyzetméterrel nagyobb a réginél, a szekrényeket is megnövelték, számolva azzal, hogy nem lesznek szertárak, és a tanárok felszerelésének el kell férnie a tanáriban. Ez a helyiség is központi légkezeléses, klímával ellátott. A bejáratnál szintén lesz egy edzett üveg válaszfal, hogy a sportcsarnok felé ne lehessen átmenni. Az egykori büfé bánkis részen lesz, de tálalókonyhává alakítják át, az előtte lévő területet ebédlőként használhatják a diákok.

Az emeleti szint bejárathoz közeli végében kap helyet a titkárság, az igazgatóhelyettesi és igazgatói szobákkal, valamint teakonyhával, tárgyalóval. A többi helyiség oktatóterem és informatikai labor, amiből összesen öt lesz.

A korábbi nyomdai épületben külön bejáratot kap a műhely, az öltöző és eszközraktár, a középső részében lesz komplex műhelyt, a végében pedig öltöző, zuhanyzóval, mosdóval, mellette a műhelyfőnöki irodák. Az M1 jelű műhely épületben lévő nagyelőadóban pedig szintén egylégterű előkészítő-, eszterga- és vegyesműhely kap helyet.

Az udvar kialakításán még gondolkodnak, mondja Budai János, ám az már nem akadályozza majd a zökkenőmentes tanévkezdést.

A beruházást teljes mértékben a Dunaújvárosi Főiskola koordinálja, a bánkisoknak csak annyi dolguk van, hogy összepakoljanak és bedobozoljanak mindent. A Felsőoktatástási Struktúraátalakítási Alapból 27 millió 841 ezer forintot kaptak az átalakításra és 6,7 millió forintot a középiskola költöztetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!