Hírek

2013.06.11. 16:20

Árvíz Fejérben - Csúcsteljesítmény a gátakon, apadás

Remélhetően valóban túl vagyunk a Duna legmagasabb vízállásán, és tartós marad a kedden megkezdődött apadás. Kisapostag a legveszélyeztetettebb hely, de a házakat megvédték.

Munkatársainktól

Nem jött be a Hydroinfo hétfői előrejelzése: nem hogy apadt volna, de keddre virradó éjjel tovább áradt a folyó. A hétfő reggeli 738 centi után keddre virradóra 753 centiméterig emelkedett a vízállás Dunaújvárosnál, és csak kedd reggel hét órától kezdett lassú apadásba a folyó: 11 órakor 752 centiméteren állt meg a vízszint, de a szakemberek ezúttal szinte biztosra mondják a további apadást. Azért mi már csak kérdőjellel merjük leírni: szerda reggel 725 centiméteren áll majd a Duna a városnál?

Pillanatnyilag az a helyzet, hogy az Üdülősor úttestjéig emelkedett a víz, és az alsó Duna-parti útnál a  töltésig ér. Tele az Alsófoki-patak medre, tehát egy újabb felhőszakadásnál szükség lesz a tűzoltók által hétfőn délután lerakott homokzsákokra a Tisza utca-Magyar út találkozásánál.

Bécsi János és kisfia, Kristóf a jól megáradt Dunát szemlélik kedden a kikötői öbölnél: még az acélszobrot is csak messziről láthatják (Fotó: Vohlmann György)

A hír azonban mindenképpen az, hogy Fejér megyében lassú apadásnak indult a folyam. Már Dunaföldvárnál is tetőzött a folyó.

A hétfő délutáni nagy esők nehezítették a védekezést: Kisapostagnál meg kellett erősíteni a védműveket, hajnali kettőig dolgoztak a gátakon a hivatásosok és az önkéntesek, bekapcsolták a szivattyúkat is, de elérték, hogy a Panoráma úti házakban sehol sincs víz, a lakóknak nem kellett elhagyniuk otthonukat.

A dunaújvárosi öbölben is van mit nézni a helyi kíváncsiaknak (Fotó: Lázár Zsolt)

Adonynál két helyen buzgárok alakultak ki: az egyik  az árterületen, ezt homokzsákokkal körbevették, a másik a város belterületén, de az itt fakadó vizet elvezetik a csatornába. Figyelőszolgálat működik.

Az árvízi védekezésben a megyei katasztrófavédelmi és vízügyi egységek mellett a Nógrád, a Heves, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Vas megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, a honvédség, önkéntes tűzoltók, lakossági önkéntesek, karitatív szervezetek, a pálhalmai börtön önként jelentkező tisztségviselői és fogvatartottjai  vesznek részt.

A legveszélyeztetettebb rész Kisapostag: a falu patakját visszaduzzasztotta a Duna. A hídon a szerző áll (Fotó: Lázár Zsolt)

Hétfő este és éjjel a megye legveszélyesebb árvízi helyén, Kisapostagnál közel hatszázan dolgoztak.

A fő feladat most az eddig az árvíz szintjénél magasabbra kiépített védművek állapotának folyamatos ellenőrzése, ha kell, a gátak megerősítése.

Azonban nem csak a gátakat figyelik folyamatosan a szakemberek, hanem a löszfalakat is Kulcsnál, Rácalmásnál, Dunaújvárosnál. Eddig nem tapasztaltak földmozgást.

Önkéntesek  a dunai gátakra

A Velencei-tó partján fekvő településeken is toboroznak önkénteseket a dunai gátakra. A jelentkezők más megyei önkéntesekkel együtt főként Ercsi és Kisapostag településeken dolgoznak az árvíz elleni védekezésben.

Az elhagyott állatokat is...

Ha a megye árvíz által veszélyeztetett településein, vagy üdülőövezeteiben, zártkertjeiben, mezőgazdasági területein, tanyákon elhagyott vagy láncra kötött állatokat lát, értesítse az állatvédő szervezeteket! A FEMY állatmentők (30/843-43-46) állandó készenlétet tart a veszélyeztetett állatok érdekében.

Hogyan fertőtlenítsünk?

A népegészségügy közzétette, hogyan kell fertőtleníteni az árvíz után a lakást, házat, udvart, árnyékszéket, fúrt kutat. A legfontosabb anyagok a klórmész és a hypo. A részletes előírások és anyagszükségletek az ÁNTSZ-honlapokon megtekinthetők.

Megmenekülhettek a vadak

Bár a helyi vadászok mindent megtettek a rácalmási Nagy-sziget vadállományának megmentéséért, többnyire csak őzeket tudtak biztonságba helyezni. Ám az ár délről fokozatosan öntötte el a területet: így a vaddisznók is megmenekülhettek, az északi részen átúszva a szárazföldre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!