Hírek

2013.10.10. 19:45

Aranyos megoldás - A testület célja a helyi közösségek érdekvédelme

Dunaújváros - Sok más iskolához hasonlóan az Arany iskolában is megalakult csütörtökön az intézményi tanács.

Pekarek János

Megválasztották az intézményi tanácsot az Arany János Iskolában csütörtökön délután.

A hír azért is érdekes, mert ezekben a hetekben minden oktatási intézményben választanak ilyet, a 2011-ben hatályba lépett köznevelési törvény alapján.

Ám amellett, hogy ezúttal a dunaújvárosi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) meghívására testközelből nézhettük végig egy ilyen testület megalakulását, az is érdekes, hogy voltaképpen hogyan áll össze és mivel foglalkozik egy ilyen tanács - amelyet közkeletű néven csak iskolatanácsnak neveznek a szülők.

Akik komoly képviseletet szerezhetnek ezekben a testületekben! Olyannyira, hogy az Arany iskolában például a testület elnöke is az intézmény szülői szervezetének vezetője lett.

S akkor a névsor. Az egybegyűltek szavazatai alapján az Arany János iskola intézményi tanácsának elnöke Horváth Ilona, a szülők képviselője lett. Tagjai a testületnek Illovszky Edina, a KLIK helyi megbízott vezetője, Aszalayné Sivák Olga tanító, az iskola tantestületének tagja, és az önkormányzattól a választási körzet képviselője, Hingyi László.

Magáról az intézményi tanácsról pedig talán a tankerület vezetője adta a legtömörebb jellemzést: olyan érdekvédelmi tömörülés, amely a gyerekekért, az oktatás javításáért alakult, a jelenkor elvárásainak megfelelően. A rendszer célja, hogy erkölcsös, önálló életvitelre képes, felelős állampolgárokat neveljen.

Ugyanezt más szemszögből fejtette ki a testület ugyancsak ma, az alakuló ülésen elfogadott ügyrendi szabályzata is. Eszerint az intézményi tanács célja a helyi közösségek érdekeinek a képviselete, a felmerülő problémáknak az első lépcsőben, tárgyalások útján történő rendezése. A testületnek szükség szerint, de tanítási félévenként legalább kétszer, ősszel és tavasszal kell üléseznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!