Hírek

2014.02.02. 17:50

Nyílt és zárt árokrendszerrel vezetik el a vizet a Nagyvenyim öt utcájából

Nagyvenyim - Eredmény és öröm, hogy újabb jelentős beruházás, tizenhét hektáros terület vízmentesítése fejeződött be az elmúlt időszakban Nagyvenyimen.

Körmendi Erzsébet

Kegyes Lászlóné alpolgármester, dr. Galambos Dénes, Szabóné Lőrincz Ilona és Skobrák László, a kivitelező cég vezetője az avatáskor

A pénteki záró rendezvényen Szabóné Lőrincz Ilona polgármester megköszönte a segítséget, a munkát és az együttműködést mindazoknak, akik hozzájárultak a beruházáshoz. Ötvennégy ingatlant veszélyeztetett a belvíz három évvel ezelőtt, százhatvanként család életét keserítette meg a csapadék, amely megállt az utcákban és majdnem betört a kertekbe is. A kitartó munka és a fejlődésbe vetett hit meghozta gyümölcsét, mondta a polgármester.

Az ünnepélyes eseményen részt vett Molnár Tibor, a Közép Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője is, aki hangsúlyozta: Nagyvenyim 2012-ben nyújtotta be pályázatát, és még abban az évben megszületett a döntés is. A település 91 millió forint támogatást kapott a a belvízrendezésre, amelyhez az önkormányzat tíz százalékos önrésszel járult hozzá. Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal elnöke két éve még kormánymegbízottként lobbizott a venyimiekért, a vízgondok megoldásáért. A záró rendezvényen hangsúlyozta egyebek mellett, hogy eredményesen lezárták ezt a folyamatot és két hónap múlva újabb vizet projektet, a csatornázást fejezik be négy településsel egyetemben Nagyvenyimen is. A település új vízszolgáltatója is megkapta az energiahivataltól a közműszolgáltatási engedélyt.

Dorkota Lajos után dr. Galambos Dénes a község lakójaként is megköszönte a kivitelező munkáját a kormánymegbízott 1985 óta lakik Nagyvenyimen családjával. Elmondta egyebek mellett, hogy komoly védelmi feladatokat lát el a mostanra elkészült mű. A folytatást illetően is segítséget kért a községnek a regionális fejlesztési ügynökségtől, és kifejezte reményét, hogy az eddigi tapasztalatokat felhasználva élni tudnak a most megnyíló pályázati lehetőségekkel is.

Hered György, a beruházás főmérnöke elmondta, hogy összesen háromezer köbméter földet mozgattak meg a beruházás alatt, amelynek az első kapavágása múlt év júliusában volt. A Határvölgyi, a Gárdonyi, a Fűzfa, a boróka és a Tölgyfa utcában nagyjából másfél-két kilométer árokrendszert készítettek el, ezen belül 450 méter zárt csapadékvízvezetőt és 1200 méter burkolt árkot építettek, valamint 150 folyóméter kapubejárót alakítottak ki az ingatlanoknál.

A rendezvényen résztvevők a helyszínen is szemügyre vettel az elkészült művet. Majd Galambos Dénes és Szabóné Lőrincz Ilona ünnepélyes szalagátvágással avatta fel a belvízelvezető rendszert.

Dr. Galambos Dénes meséli, hogy képviselője, alpolgármestere volt Nagyvenyimnek, amikor a belvíz először jelentkezett a községben. Akkoriban nem is a Határvölgyi útnál, hanem a Mezőfalva felőli, nyugati végén. De akkor nem volt pénz. A kilencvenes években készült terveket átdolgozták. Öröm, hogy a mostani testület megoldotta ezt a problémát. De vissza kell térni a feladatra, folytatni a mentesítést, mert mint említette a falu más részein is vannak belvízgondok.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!