Hírek

2015.05.07. 13:53

Pentelei Molnár János születésekor a bábaasszony megjósolta, hogy híres lesz

Pentelei Molnár János a munkásságán keresztül hagyta ránk kézjegyét. A hagyományőrzők, minden évben születésnapjának évfordulóján tisztelegnek előtte: pénteken 11 órakor lesz a koszorúzás az emléktáblánál.

Körmendi Erzsébet

- Nekem édesapám mesélt először a festőről, akinek születésénél a bábaasszony megjósolta, hogy világhírű lesz - mondja Szabó Zsolt, aki apja nyomdokain haladva kutatja Pentele múltját. A következő adatok is tőle származnak...

Pentelei Molnár János 1878. május 8-án született Pentelén - ennek évfordulóját ünnepeljük ma. Szülei figyeltek taníttatására, de őt már gyerekként is csak a rajz és a festészet érdekelte. Pesten érettségizett, majd az ipari iskola elvégzése után a Mezőhegyesi Kataszteri Hivatalban dolgozott. De egy alkotni vágyó művészlelket nem lehet megfékezni, béklyóba kötni. Így a fővárosba költözött, alkotott, rajzolt, dolgozott és éhezett.

Házassága kiemelte a nyomorból, így elindulhat a kornak megfelelően külföldi tanulmányútra. Münchenben hat hónapot Hollósynál tanult, szénnel aktokat rajzolt, majd Párizsban a Julian Akadémián képezte magát grafittal.1904-ben hazatért és a Benczúr iskola tagja lett, később a Benczúr társaság elnökévé választották.

Pentelei Molnár János A harminc ezüstpénz című alkotása 1909-ben készült (olaj, vászon), a Magyar Nemzeti Galériában található. A Krizantémok című csendélete is kifinomult ecsetkezelésre vall

Folyamatosan alkotott, festett, olyan rutinra tesz szert, hogy 2-3 óra alatt készítette műveit. Munkáival nemcsak a kiállítására járókat nyűgözte le, hanem Ferenc József császárt is, akinek portréját is elkészíthette. A császár szinte rajongott érte, őtőle kapta a Pentelei előnevet. Az 1910-es évektől olyan népszerű volt, hogy Amerikából táviraton keresztül rendeltek tőle képeket, kikötések és alku nélkül. Magas körökben mozgott, jól ismerte a Horthy családot. Bízva tehetségében, Budapesten rábíztak minden jelentősebb kiállítás megrendezését. Több díjat és ösztöndíjat nyert (Wahrmann-díj, Pavel ösztöndíj, Nagy Állami Aranyérem, Andrássy-díj).

Finom kifinomult ecsetkezelését és szinte tapintható fény-árnyék játékát külföldön is irigyelték. Ösztönös és élethű magyar csendéleteivel, pentelei tájképeivel hazánk hírnevét öregbítette.

Igen részletes és a végtelenségig kidolgozott Bibliai témájú képei talán a hitéből fakadtak.

- Betegségét sajnos a gyulai tüdőszanatóriumban sem tudták kezelni. 1924. november 11-én, 46 éves távozott közölünk. De a ránk hagyott szülőföldszeretete, szellemiségében tovább él. Festményei a Nemzeti Galériában, Kunsthistorische Múzeumban, Münchenben, Párizsban, városunkban pedig csak a polgármesteri hivatalban látható. Egyik nagy álmom az, hogy állandó tárlatot a régóta helyét kereső Pentelei Molnár János Galériát kell létrehoznunk, aminek a felújításra váró Rudnyánszky kastélyban méltó helye lenne mondja Szabó Zsolt, majd a művészt idézi a születésnapja évfordulóján: Festem, mert szeretem. Festem, mert enyém.



Ferenc József csásár szinte rajongott érte, tőle kapta
a Pentelei előnevet

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!