Hírek

2009.07.30. 02:28

Alkalmazott grafika a Jankovich-kúriában

Dunaújváros-Rácalmás - Művészemberek szerint a Jankovich-kúria felettébb forma- és témagazdag terület. A Rudas sem véletlenül szervezte oda az alkotótáborát.

Körmendi Erzsébet

A hétfőn kezdődött tábor programját szervező pedagógusok múlt héten még azt gondolták, hogy terepre is ki kell menniük grafikai témákért. Két nap elteltével rá kellett jönniük, hogy a Jankovich-kúriát sem tudják feldolgozni, jövőre folytathatják itt, a kapukon belül a kiteljesedést, illetve tovább mehetnek ófaluba, vagy a Duna-partra. Rácalmás akár évekre kínálja magát az alkotó kedvű diákoknak. A Rudas Közgazdasági Szakközépiskola élni is kíván a lehetőséggel, mint megtudtuk, mostantól nyaranta lesz alkotótáboruk.

- A ma délelőtti feladatunk az, hogy tussal és grafittal vázlatokat készítsünk épületekről, növényekről - mondja Hurtony Elizabet, aki a bejáratnál lévő parkoló szélén, az árnyas fa alá kuporodva rajzolja a kúria főéületének egy részletét, éppen a kúpcserepeknél tart... Mellette Juhász Tamás dolgozik, ugyanazt választotta témának. Bajusz Márk az udvar szélén, törökülésben egy növényt tanulmányoz. Hamar kiderül róla, hogy otthon is gyakran rajzol, vázlatokat készít, és majd - egyszer talán - autótervezéssel szeretne foglalkozni. Tőle nem messze Orsós Fruzsina tevékenykedik, a sövény tövében pedig Rácz Noémi és Beregi Endre dolgozik, ők segítenek egymásnak, véleményt mondanak, amikor valami nem úgy sikerül, ahogyan egyikük vagy másikuk gondolja...

A Rudas szakközépiskola nulladikos formában indítja művészeti tagozatát ősztől. Az alkalmazott grafikai képzéshez jelent kiváló alapot a mostani tábor, amelyet Nagyné Fauszt Csilla szervezett szívvel-lélekkel. Sasvári Zsuzsa nem győzi hangsúlyozni az előnyöket: megismerik egymást a leendő kilencedikes diákok, és vizuális élményeket is gyűjtenek, amelyekből merítkezhetnek majd év közben. Szintén fontos: legtöbbet egymástól és ilyen formában tanulhatnak. A rajzkészséget Sasvári Zsuzsán kívül Kádárné Szepesi Ibolya fejleszti, az Ágasfa Hagyományélesztő Kör alkotói pedig kézműves foglalkozásokon gyarapítják a fiatalok tudását. Az osztályfőnök, Szabadi Andrea a csapatépítésről gondoskodik, például csónaktúrával, szalonnasütéses partival. A bemutató sem marad el: a rudasosok alkotásaiból kiállítás nyílik pénteken délután öt órakor a kúriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!