Hírek

2009.09.29. 02:29

Alapélelmiszerek: mennyiért?

A mindentudónak korántsem minősíthető jóslatok szerint az év maradék hónapjait megúszhatjuk drasztikus élelmiszerpiaci áremelkedés nélkül. Ám a hazai termelők és a szektorban érdekelt kis- és középvállalkozók többsége a válság és a nyomott árak hatására is a fennmaradásért küzd. Árak, termelők, fogyasztók.

Szabó Szabolcs

- Milyen a helyzet? Katasztrofális! - fogalmaz Bucher Ferenc, az AgroBaracs Mezőgazdasági Zrt. vezetője. - Napi nyolcezer liter tejet termelünk, literenként huszonöt forint a ráfizetés. Ki lehet számolni, mennyit is bukunk egy nap. A helyzet talán még soha sem volt ennyire drámai. Csak idén hatezer tejmarhát vontak ki a termelésből a Dunántúlon. És ezek a jószágok általában nem a vágóhídon kötnek ki, szinte kész telepek költöznek át Ukrajnába, Oroszországba, vagy épp Kazahsztánba(!). Az embernek az az érzése támad, hogy az ottani felvásárlók és termelők már tudnak valamit... - teszi hozzá sejtelmesen a baracsi telep vezetője. - Az utóbbi hónapokban mi is megpróbálkoztunk automatás árusítással, de be kellett látnunk, hogy a városban már ez sem igazán működik. Összesen hat automatát telepítettünk, ebből jelenleg három már a környező vidéki településeken található. Úgy tűnik, a vidéken élők még ragaszkodnak a régi ízekhez, a valódi tejhez. Nem akarok megbántani senkit, de a városi embernek megfelel a dobozos tej is. Pár hónapja, szintén a DH hasábjain már elmondtam, hogy a jelenleg a multik polcain található olcsó dobozos termékeknek nem sok közük van az igazi tejhez és az egészséges életmódhoz. A nyugati termelők most kezdik felfogni, milyen helyzetbe is került az ágazat. Szinte csak idő kérdése, s a multik bedarálnak mindenkit. Egy ilyen telep kialakítása, felfuttatása nyolc év munkája, ezt nem lehet egyszerűen bezárni vagy szüneteltetni. Jelenleg csak vegetálunk, a fent már említett automatás árusítás mindössze a forgalom hat-nyolc százalékát teszi ki. Szinte a túléléshez sem elég. Egy biztos, szomorú világ jön, ha a felvásárlási árak megragadnak a literenkénti hatvan forint alatt. És ebből a fogyasztó nem vesz észre szinte semmit, ugyanannyit fizet vagy többet, mint a nyomott felvásárlási ár előtt - zárta mondandóját Bucher Ferenc.

Kenyérkérdés a talponmaradás kenyérfronton is. Az áfaemelést ugyan részben még megúszták a pékek, de a statisztikák azt mutatják, egyre több kenyér-, és pékterméket gyártó és forgalmazó kis- és középvállalkozó kénytelen leépíteni, vagy végleg becsukni a kaput. Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke már e hónap elején több országos sajtóorgánumban is kifejtette: árkorrekció talán lehetséges, de jelentős áremelés kizárt. A fogyasztók örülhetnek, de mit mondanak az érintett helyi pékségek?

- Másfél éve még negyvenöt dolgozót foglalkoztattunk, ma huszonhat fő dolgozik nálunk. Egyszerűen nem volt más út, csak a leépítés, jelenleg ennyi embernek tudunk munkát adni. Őszintén? Iszonyú kemény megmaradni a piacon, a szó minden értelmében igazi kenyérharc folyik. Már annak örülünk, ha ki tudunk fizetni mindenkit. A multik saját sütödéikkel leszorították az árakat, de romlott a minőség is - jellemzi a jelenlegi kenyérhelyzetet Braun Ervin. - 1985 óta csináljuk, és a kenyér minősége nem lett jobb, maximum a választék növekedett. Húsz éve még azt sem tudtuk, hogy mi az, hogy adalékanyag, mára meg leginkább azt kell kérdezni: mennyi adalék van egy kiló kenyérben? A mai kenyérgabonát akkor takarmánynak adták volna el...

Az említett gabona felvásárlási ára több mint 25 százalékkal esett vissza a tavalyi esztendő óta. Ezzel párhuzamosan a kenyér és péksütemények árának is csökkennie kellett. Volna.- A felvásárlási árak csökkenését még nem érvényesítették a malmok, így ez a liszt árában sem jelentkezett. Árcsökkenéssel mi sem számolunk, vélhetően maradnak a jelenlegi árak - vélekedett a Széchenyi pékség termelési vezetője, Pálvölgyi Tamás. A húspiacról jelenleg egy jó hírrel szolgálhatunk, az pedig, hogy nincs rossz hír! Vagyis a következő hónapokban várhatóan stagnálnak majd az árak, így jelentősebb árnövekedéssel nem kell számolnunk a hentespultok előtt. A hízósertés-állomány évek óta drasztikusan csökken, az import pedig egyre bővül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!