Hírek

2017.04.14. 16:35

Aki Istenbe kapaszkodik

Nagyszombat van. Ezen a napon ér véget a negyvennapos böjt, és veszi kezdetét a Megváltó feltámadásának örömünnepe. Egy istennek szentelt életet szeretnénk ma olvasóinknak megmutatni.

Menyhárt Ferenc

Barina Júlia, a cecei katolikus templom kántora, a dorogi járás egy gyönyörű fekvésű, alig 800 lelkes falujában, Mogyorósbányán született 80 évvel ezelőtt. A közelben található Péliszentkereszt, az országszerte ismert búcsújáró hely, ahol a Visitatio Canonica szerint 1730. május 30-án egy sántán született gyermek csodálatosan meggyógyult. A kegyhelyet 1913 novemberétől az olasz katolikus pap, Bosco Szent János által alapított szalézi szerzetesrend gondozza. A rend alapítóját XI. Pius pápa éppen húsvét vasárnapján avatta szentté, 1934-ben. Júlia édesapja az első világháborúban, a párkányi híd védelmében tanúsított hősies helytállása miatt a Vitézi Rend tagja lett.

A szülők imádságos munkásemberek voltak. A kis faluban öt gyermeket neveltek fel, akik közül Júlia a legkisebb. A család szellemisége, a környezet meghatározó volt a hitbéli nevelése terén. A vallástalan ötvenes években is rendszeresen jártak templomba, hittanra, volt belőle konfliktus bőven. A faluban a kántori és énektanári tevékenységet a rendek feloszlatásáig a szaléziek látták el. A rendőrség az ellenük folytatott nyomozó munkához gyakran felhasználta a gyerekeket. Júliát egyszer egy álló napig hallgatta ki a dorogi rendőrség, hogy megtudják tőle, mit beszélnek a tanítói, hogyan izgatnak a rendszer ellen.

Barina Júlia a szerzetesekhez hasonló életet él - nyolcvan éven át szolgált Fotó: Zsedrovits Enikő

A tatai gimnáziumban érettségizett, majd a fővárosban szerzett kántor és kórusvezetői oklevelet. A zene iránti érdeklődést is a szalézi tanárok ébresztették fel benne, akik a „légy vidám és tégy jót" jelmondat jegyében nevelték. Júlia belső elhivatottságból az egész életét az egyház segítésének, a tanításnak szentelte. A rend mellett működő világi munkatársak hálózatának tagjaként mindvégig a szerzetesekhez hasonló életet él. Nyugdíjazásáig a szülőföldjén kántorkodott. Tanított, temetett, díszítette az oltárt, énekelt, orgonált a miséken. A templomok egyszerű robotosa, aféle mindenesként dolgozott Vértesszőlősön, Dorogbányán, Mogyorósbányán. Aztán egyszer találkozott a cecei plébánossal, aki meghívta a faluba. Azóta ott él. Világi ruhát visel ugyan, de mindenki kedvesnővérnek szólítja, mivel valóságos szerzetesi életet él. Vidám és jószívű, segítőkész, kedves ember. Ha nem köszöntik, ő akkor is köszön. Bár egyedül él, soha sincs egyedül, nem magányos. Vagyonra sem tett szert. A hosszú évek munkájának gyümölcse a kiegyensúlyozott lélek, a jó Istenhez és a Szűzanyához fűződő erős kapcsolat, a mindvégig megőrzött hit.

A mai napig szolgál. Gyerekeknek hittanórát tart, tanít énekelni, jó hangú, lelkes hölgyekből kórust alakított a faluban. Az egyházi szertartásokon kívül is fellépő csapat a cecei határokon túl is szép sikereket ért el az elmúlt években.

Júlia többször elzarándokolt a boszniai kegyhelyre, Medjugorjébe, találkozott a jelenések szemtanúival, és látott gyógyulásokat is. Lakása, akárcsak a lelke, tele van az onnan származó emlékekkel. Idén már nem tud vállalkozni a zarándoklatra, de folyamatosan kapcsolatban van a kegyhellyel, zarándoktársaival, követi az ottani történéseket, és a jó hírek, a hit közvetítője marad, amíg él. Megtanulta és meg is éli Don Bosco csodálatosan szép gondolatát: „Kapaszkodj Istenbe, mint a madár: amikor énekel, remeg alatta az ág, de tudja, hogy tud repülni." Áldott húsvétot, kedvesnővér!

Sorozatunkban olyan embereket, sorsokat mutatunk be, amelyek példaként szolgálhatnak kortársainknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!