Hírek

2009.12.22. 03:26

Ajándékozni nagyon jó!

Dunaújváros - Váratlanul nagy sikerrel zárult az idei cipősdoboz-ajándékgyűjtés városunkban is! Beállítottuk a háromszor nagyobb Pécs tavalyi eredményét: ezer dobozt.

Temesi Hilda

Amint azt az egyik (hanem a) legfőbb helyi szervezőtől, Gulácsi Zoltántól, a Munkásművelődési Központ népművelőjétől megtudtuk, összesen közel ezer doboznyi ajándékot: játékot, ruhát, könyvet, cipőt gyűjtöttek össze a városból és környékéről.

Ezt a hihetetlen ajándékmennyiséget két részletben szállították el az akciót évekkel ezelőtt Magyarországon is meghonosító Baptista Szeretetszolgálat központjaiba.

A múlt szerdán Budapestre, a gyűjtés hazai központjába vittek ötszáznegyven, díszes papírba csomagolt cipősdobozt. Akkor ez volt a legnagyobb tétel hazánkban: aznap Dunaújvárosból több doboznyi ajándék került fel a fővárosba, mint amennyi addig az országból összesen felgyűlt.

S még nem volt vége, mondja Gulácsi. Szerdától szombatig újra közel ötszáz csomag gyűlt össze. Összesen tehát több mint ezer cipősdobozra való ajándékkal járultak hozzá az akció sikeréhez az adakozó kedvű dunaújvárosi lakosok, valamint a környékbeliek.

Utóbbira, azaz a városkörnyéken lakók aktivitására és a környék fogalom tágulására egyszerre jellemző, hogy még a solti (!) általános iskolások is csatlakoztak a gyűjtőakcióhoz.

Gulácsi szerint nagyon sok család, éspedig elsősorban többgyerekes családok jelentkeztek cipősdobozba rejtett ajándékaikkal az MMK-ban. Később, az akció további szakaszában pedig, különösen a dunaújvárosi női vízilabdacsapat felajánlásai után érezhetően a közösségi szellem is megmozdult. Az emberek rájöttek, hogy ez nem csak egyéni vagy családi kezdeményezés, hanem nagyobb csoportok is közreműködhetnek. Ezután építőipari cégek, egy áruház alkalmazottai, általános iskolások a városból is (a Petőfi iskolából például 120 csomag érkezett), sőt: óvodások (vagyis a szüleik) is bátorságra kaptak, és sok csomagot hoztak.

A mintegy ezer ajándékcsomaggal most már ugyan nem mondhatjuk el, amit a múlt héten (több, mint az ország más helyeiről összesen), de még így is a legtöbb dobozt felajánló települések között van Dunaújváros! Beállítottuk például a 156 ezer lakosú Pécs tavalyi cipősdoboz-gyűjtési eredményét.

Az MMk foltvarró körének tagjai külön is hozzájárultak az akció sikeréhez: ők csomagolták be azokat a dobozokat, amelyek díszpapír nélkül érkeztek.

A második ötszáz doboznyi ajándékot hétfőn szállították a baptista egyház székesfehérvári központjába. E dobozokat főként Fejér megyei gyerekek között osztják szét.

Az akció szervezői mindenkinek köszönik önzetlenségüket. Mi is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!