Hírek

2016.03.15. 21:24

Áhítottuk a szabadságot

Dunaújváros – Borús, havasesős időben tisztelegtek a dunaújvárosiak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt az emlékműnél tegnap délelőtt.

Körmendi Erzsébet

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország...” – hallgattuk a dalt az esőáztatta fűben, járdán állva, miközben vártuk az ünnepi köszöntőt. A műsort ugyanis nem tudta megtartani a Vasas, a viszontagságos időjárás miatt. Pálfi- Németh Tünde, az önkormányzat sajtószóvivője köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc újkori történelmünk meghatározó eseménye, nemzeti identitásunk része. Jelkép. Nemzetünk szabadságszeretetét és szabadság iránti vágyát jelképezi. Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere történelmi ismereteire alapozva idézte fel: 168 évvel ezelőtt is valami hasonló időjárás volt március 15-én. Majd megköszönte a résztvevőknek, hogy dacolva az esővel is, eljöttek emlékezni, mert talán soha nem volt annyira fontos ’48 eszmeisége, mint napjainkban. Emlékezni arra a szürke hétköznapként indult sorsfordító ünnepnapra, amikor a dolgok örökre megváltoztak. Amikor a szabadság egy testté forrasztotta a nemzetet.

– Ha érteni és lélekben újra átélni akarjuk azt a hatalmas változást, ami azon a napon, 168 évvel ezelőtt végbement, elég, ha újraolvassuk a márciusi ifjak 12 pontját. Olyan igazságokat mondtak ki akkor és ott a fiatalok, majd olyan dolgokat vittek végbe elődeink szűk másfél esztendő alatt, amelyek minden nemzedék számára ünneppé tették március 15-ét, és örökre megváltoztatták a szürke hétköznapokat. Az ünnep, 1848 örökségének ünnepe, a márciusi ifjak és a 12 pont ünnepe összegyűjt minden magyart. Összegyűjt minket, hogy emlékezzünk az ünnep igazi értelmére.Arra, hogy összetartozunk. Arra, hogy közösek és elvitathatatlanok a jogaink. Közös évezredes örökségünk az anyanyelvünk és a kultúránk. Csak együtt küzdhetünk jogainkért és csak közösen használhatjuk örökségünk kincseit. A szabadság nem csak azt jelenti, hogy jogaink vannak. A szabadság azt is jelenti, hogy összetartozunk. Szürke hétköznapokat élünk meg együtt, amelyek egymáshoz vezetnek minket. Dolgozunk, és ha kell, küzdünk közös ügyeinkért, gondoskodunk szeretteinkről, felelősséggel tartozunk egymásért – mondta egyebek mellett Cserna Gábor polgármester a városi ünnepségen.

A megemlékezés végén az önkormányzat, a pártok, civil szervezetek intézmények helyi képviselői koszorút helyeztek el az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!