Hírek

2014.02.16. 17:00

Keservesnek ígérkezik a tavasz

Adony - Újjáválaszották a borrend vezetőségét. A gazdanapon az idei tavasz és nyár veszélyeiről hallhattak előadásokat.

Pekarek János

Gazdanapot szervezett szombaton reggelre a Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony. A művelődési ház nagytermében összegyűlt tagok előbb megválasztották a borrend új vezetőségét azaz megerősítették tisztségében a régit, élén Králl István nagymesterrel.

Ezután földművelő, kiskerttulajdonos érdeklődőkkel kiegészülve színvonalas szakmai előadásokat hallgattak arról, mi vár ránk ebben az évben a földeken, kertekben, mit tehetnek a gazdák a minél jobb termés reményében.

Reménykedhetnek ezt a tanácsot adnánk mi, miután meghallgattuk Takács József növényorvos elemzését.

A fiatal, de igen felkészült szakember szerint rendkívül aszályos volt az idei tél: Magyarországon átlagosan 600-800 milliméter csapadék hull egy télen. Eddig ennek harmada sem esett, alig volt hó, eső.

Jelenleg van egy nedves réteg a földben, helyenként változóan nyolcvan-százcentis mélységben. Ha júniusig nem hull komoly mennyiségű eső, akkor a felső, vékonyabb-vastagabb nedves zóna nem fog összeérni a mélyebben húzódó nedvességgel: sok növény megsínyli ezt!

A szakember azt mondta: inkább ne jöjjön már fagy, már nagyon élőre van a természet: sokhelyütt már elvirágzott a hóvirág, nárciszok is nyílnak. A fagy igencsak megviselni a növénykultúrákat.

Viszont jól jönne az eddig vígan áttelelt kártevők megritkításához! Az utak mentén rengeteg sast vagyis ölyvet láthatunk a fákon, ami azt jelenti, hogy a rágcsálók nagyon sokan vannak. Márpedig, ha sok a rágcsáló, akkor gombakártevőből, molyból, atkából is sok van, és jóval nagyobb a lisztharmat, a peronoszpóra, a monília veszélye is a kertekben!

A szőlőt külön fenyegeti a vízhiány, mondta el Takács József. Bár sok a napfény, ez is külön szárítja a növényt, és egy verőfényes, csapadékhiányos tavasz azzal fenyeget, hogy az úgynevezett légköri aszály tesz kárt benne.

Ebben az esetben a száraz levegő párologtatja el a szőlőben még meglévő nedvességet. Egyszóval a szőlőskertekben rovarnevelő meleg , aszály és tápanyaghiány veszélyeztetheti az idei termést.

Minden a következő hetekben dől el, jelentette ki a szakember, figyelmeztetve a gazdákat (nem csak a szőlészeket, de a gyümölcsösöket nevelőket is), hogy alaposan fel kell készülniük a kártevők elleni védekezésre, ne sajnálják a vegyszereket.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!