Hírek

2013.06.10. 07:11

Árvíz Fejérben - Dunaújvárosban is tetőzik a Duna a következő órákban

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a kormány tizenkét Duna-menti járásra hirdetett ki vészhelyzetet, köztük van a dunaújvárosi járás is!

MTI

Újabb rekord vízállás az adonyi kikötőnél

Adonyból Ercsi felé a 6-os út magán a dunai gáton át vezet. Az ártéri erdők víz alatt vannak, a víz úgy egy méterrel az országút szintje alatt. A töltés Dunával átellenes oldalán embereket látunk, akik a töltés mentén bandukolnak. Nos, ők vízügyesek, akiknek az a dolguk, hogy figyeljenek a vízszivárgásokra, buzgárok keletkezésére. Egyet találtak is a Szalma csárda és a Váli víz torkolata közötti szakaszon. Ott jártunkkor éppen homokzsákokkal rakták körbe.

A zsákokat kicsit odébb, a Váli víz torkolatánál lévő gátőr-ház mellett rakják homokkal a vízügy által alkalmazott adonyiak. Az őrház a védekezés központja. Kiss Jenő, a szakaszmérnökség vezetője itt tölti manapság a legtöbb időt. Az egész szakaszon harmadfokú a készültség, 81 fővel dolgoznak. Kisapostagon a segítőkkel együtt már 50-60 ezer homokzsákot raktak le, a zsákokból épített  gát 1,2-1,4 kilométer hosszú. Az adonyi kikötőnél hétfőn 763 centiméteres vízállást mértek, míg az előző, 1965-ös rekord 739 centiméter volt.  A vízügyes szakember szerint  egy ideig tetőzik a folyó, majd  apadásba kezd.

Ercsiben Szabó Tamás polgármester, Görög István, a martonvásári járási hivatal honvédelmi vezető-helyettese, és Udvardi János tűzoltó őrnagy, a helyszíni műveleti irányító azt mondják, hogy hajnali három óta 765 centiméter magasan áll a víz, így valószínűleg tetőzött.

A Köztársaság tér szélén állunk, a tér víz alatt van. A parton Mess Imréné és Újfalusi Frigyesné nézi az áradatot. A város másik végéből jöttek, hogy lássák a kialakult helyzetet. Mint mondják, láttak már ilyet, hiszen régen itt élnek.

Koltai Gábor, a martonvásári járási hivatal vezetője is feltűnik, mint mondja, szinte végig itt volt. Hamarosan fehérvári kollégája, Dancs Norbert is megjelenik négy munkatársával. Magánemberként jöttek, hátha tudnak segíteni. Ekkor jön délután rádión a hír, vihar közeledik:  - Na, ez még hiányzott -  mondja Udvardi János és indul intézkedni

Fejér megyei sportolók, drukkerek is segítenek a védekezésben az országban. Részletek itt!

19.00
OMIT: Dunaújvárosban és Dunaföldváron tetőzik a Duna a következő órákban


Dunaújvárosban és Dunaföldváron tetőzik a Duna a következő órákban. A folyó vízállása mindkét helyen már a tetőzés előtt meghaladta a valaha mért legnagyobb vízállást - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) nem sokkal 18 óra után az MTI-vel.

Az OMIT közleményében arról is írt, hogy Pilismarótnál - ahol apadt a víz - a vízügyi szakemberek vezetésével tovább folytatják a bordás megtámasztás kiépítését.

Az apadás nagyon lassú, ezért - mint hangsúlyozták - a Duna felső szakaszán a védekezés továbbra is kiemelt feladat. A vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat. A következő 2-3 napban még nem lélegezhetnek fel a védekezésben résztvevők a felső szakaszok védelmét illetően sem - olvasható a közleményben.

A heves viharokkal, jégesővel kapcsolatban az OMIT azt írta: intézkedtek, hogy a civilek és az önkéntesek befejezzék a munkát és védett helyre menjenek. A hivatásos állomány azon része, amely rendelkezik védőfelszereléssel, folyamatosan ellátja a védekezési feladatokat, az árvízvédelmi központok pedig gondoskodnak a további védőfelszerelésekről.
Jelenleg 807,4 km töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon.

18.00

Már Pentele szívében is rakják a homokzsákot Dunaújvárosban

A Duna áradása és a délutáni felhőszakadás miatt felduzzadt az Alsó-foki-patak. A helyzet kritikus, a Magyar út és a Tisza utca találkozásánál lévő hidat homokzsákokkal kell megerősíteni. Nagy erőkkel érkeztek a helyszínre hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelem valamint a DVG Zrt. munkatársai. A kivonuló szakemberek megkezdték a bedugult csatornák tisztítását is. A híd megerősítésében a pálhalmai büntetésvégrehajtási intézményből kivezényelt rabok is segítenek, a Magyar út érintett szakaszán akadozik a gépjárműforgalom.

Kisapostagon megállították az árvizet hétfőn. Részletek itt!

Pázmándiak is segítettek Ercsiben. Részletek itt!

Honvédjeink a gátakon. Részletek itt!

16.00

Ercsiben hajnali 3 óra óta 765 centiméteren áll a Duna vízszintje, ebből a szakemberek arra következtettek, hogy ez a tetőzési szint. Sajnos az apadás még nem indult meg. Délután fél 4 körül érkezett rádión a riasztás a katasztrófavédelem helyi irányítójához, hogy vihar közlekedik, amely 20-30 milliméter esővel és 60-80 kilométeres széllökésekkel is járhat. Ilyen viharban a civilek már nem dolgozhatnak tovább. A hivatásos állomány felkészült erre az időre, az ingatlanokat védő gátak állják a sarat.

A belügyminisztérium közölte: a vihar elvonultával mindenki folytathatja a munkát. A döntés a védekezésben részt vevők biztonsága érdekében született.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután közölte: a Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben; az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

 

Fotó: Szabó Tamás

Orbán Viktor Fejér megyében járt és az árvízi védekezési munkálatokat ellenőrizte. Részletek itt!


15.00

A Duna Fejér megyei szakaszán tetőzött a vízszint,  Adonynál a korábbi legmagasabb szinthez képest 26 centiméteres emelkedést regisztráltak. Kiss Jenő, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megyei szakaszmérnöke elmondta: a  vízszint még így is egy méterrel a fő gát teteje alatt maradt. Úgy látja, különösebb gond nincs a megyei szakaszon, egyedül a Szalma csárda közelében keletkezett egy buzgár, de a vízügy dolgozói ezt már lokalizálták.

14.50

Kisapostag: százak erősítik a gátat

Zártkörű árvízvédelmi ülésen vett részt ma Kisapostagon Orbán Viktor kormányfő. A településen jelenleg is százak dolgoznak - köztük rengeteg önkéntes -, hogy megerősítsék a gátat.

14.30
Veszélyhelyzet esetén

Az áradó Duna miatt vészhelyzetet hirdetett a kormány a martonvásári és a dunaújvárosi járásban is. Mit is jelent ez pontosan?

A tárca tájékoztatása szerint veszélyhelyzet kihirdetésével rendkívüli intézkedéseket vezettek be az erőforrások koncentrálása, a védekezés hatékonyságának növelése, az állampolgárok életének, egészségének, vagyonának biztonsága érdekében. Ezek keretében lehetőség nyílik többi között polgári védelmi szolgálat elrendelésére, a veszélyeztetett lakosság kitelepítésére, a védekezéshez szükséges munkagép, jármű igénybevételére, a veszélyeztetett területen a járműforgalom, illetve a veszélyeztetett területre történő belépés, beutazás korlátozására, továbbá arra, hogy a védekezéshez szükséges ingatlanokat a védekező erők használják.

 

 

A kora délutáni órákban már Dunaújvárosnál is tetőzik az áradó folyó. Az Országos Vízügyi Szolgálat előrejelzése szerint rekordközeli vízállás várható, valaha mért legmagasabb vízszint eddig 742 centiméter volt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn fél tizenegykor kiadott előrejelzése szerint Dunaújvárosnál ma 13 órára 741 centiméter magas vízállás várható, ez egy centivel alatta marad az eddigi rekordnak, amely 742 centiméter. Közben Kisapostagon már ülésezik a megyei védelmi bizottság kibővített operatív csoportja. Információink szerint Orbán Viktor kormányfő személyesen tájékozódik az árvízhelyzetről és a védekezési intézkedésekről Fejér Megyében.

Most jön a neheze

A Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint nyolc órakor Adonynál 761 centiméter magas vízállást mértek, ez 22 ceniméterrel magasabb az eddigi rekordmagasságnál. Várhatóan Dunaújvárosnál is megdől a rekord, a legutóbbi mérés 739 centis vízállást mutatott.

Dunaföldváron jelenleg 704 centiméteren áll a víz. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint továbbra is várják az árvízi védekezésben segíteni kívánó önkéntesek jelentkezését Fejér Megyében. A katasztrófavédelem azt kéri, az önkéntesek a következő telefonszámon jelentkezzenek: 06-22-507-681.

 

Sikerült megvédeni a házakat Kisapostagon

Az áradó Duna nyomásától áttört a víz egy nyúlgáton június 9-én, vasárnap éjszaka Kisapostagon. A katasztrófavédelem hivatásos állományának és önkénteseknek az azonnali, gyors, összehangolt munkájának köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a víz a lakásként használt épületekbe betörjön. 

Kisapostagon az áradó Duna kilencven ember otthonát veszélyezteti a Panoráma úti üdülősoron. A megelőzés részeként csütörtöktől homokzsákokkal védték be az épületeket és egy kilométer hosszan nyúlgátat építettek ki. A nyúlgát által védett terület legmélyebb pontján, ahol a folyó a legnagyobb nyomást gyakorolta a védműre, vasárnap éjszaka öt-hét méter hosszan áttört a homokzsákokon a víz és három épület udvarára befolyt.

A védekezésben részt vevő Nógrád és Heves megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, valamint önkéntesek körülbelül háromórás megfeszített, összehangolt munkával, a vízügy szakmai segítségével újabb két védvonalat építettek ki, és a belsőt bordás megtámasztással biztosították. Így hajnalra sikerült megállítani a vízszint emelkedését a kertekben. Az áradó folyó a gyors fellépésnek köszönhetően az épületeket nem érte el. Az éjszakai védekezésben mintegy hatvanan vettek részt.

 

Marhaáldozat segítségül

Csákvár - A Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei beszéltek arról, hogy sok erőt kaptak egy gesztus révén. Elmondták,  egy Fejér megyei adakozó levágott egy marhát, gulyást készített belőle, elvitte azt a gáton dolgozókhoz és csak az étel kiosztásához kért segítséget. Kiderült, Viszló Levente,   a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnöke, a Vértesi Natúrpark gazdálkodója áldozott fel egy szürke marhát, készített  gulyáslevest belőle, vitt tányért, kenyeret, evőeszközt és mintegy 150 gáton dolgozót szolgált ki ilyen módon a fővárosi Dagály fürdőnél.


Toboroztak a dunai gátakra

Gárdony - Az elmúlt napokban önkénteseket toboroztak  a tóparti városban, a jelentkezők hétfőn indultak el a Duna mellé segíteni.

 

Ruhát osztanak rászorulóknak

Székesfehérvár  -  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fehérvári csoportja június hónapban   szerdánként 9 és 15 óra  között   ruhaneműt oszt a rászorulóknak a Taksony utca 15-ös  szám alatti helyiségében.

 

 

Felkészültek a Duna tetőzésére

Fejérben Reggel óta több mint kétszázan – köztük hivatásos tűzoltók, rendőrök, önkéntes tűzoltó egyesületek, polgárőrök és lakossági önkéntesek - vesznek részt az árvízi védekezésben június 10-én Fejér megyében - tájékoztatott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei felkészültek a Duna tetőzésére.

A védművek állapotát folyamatosan ellenőrzik. A gátak megerősítését, a fakadó vizek apasztását a településeken készenlétben lévő hivatásos tűzoltók szükség esetén azonnal megkezdik. Az áradó Duna miatt további lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Délelőtt kihelyezett ülést tart a megyei védelmi bizottság kibővített operatív munkacsoportja Kisapostagon, ahol értékelik az eddigi védekezési feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!