Hírek

2009.08.03. 02:29

Adjon vért! - életet ment

Dunaújváros - A véradókban mélyen meg kell tartani azt a hitet, hogy Vöröskeresztnél végbemenő tisztújítástól függetlenül nagyon nagy szükség van rájuk.

Körmendi Erzsébet

Ezt dr. Barna T. Katalin, a Szent Pantaleon Kórház vértranszfúziós osztályának vezető főorvosa hangsúlyozza. A Vöröskereszt helyi szervezete elnökének, titkárának és a vezetőség több tagjának lemondása nyomán ugyanis felmerült: mi lesz a véradásszervezéssel?

- Az önkéntes véradók életeket menthetnek, ezért továbbra is minden véradást megszervezünk - mondja Barna T. Katalin. - Plakátokon, újságokban, interneten hirdetjük az időpontokat, és számítunk rá, hogy minél többen jelentkeznek.

Pici űr keletkezett most a vöröskeresztes szervezésben. Átmenetileg a vérellátó állomány dolgozói is koordinálják a véradást, ám ez nem újdonság számukra, hiszen eddig is száz százalékban részesei voltak a folyamatnak. Valamennyi önkéntes véradószervezőt ismernek, elérik telefonon, személyesen és megkérik: folytassa. Velük eddig is, és ezután is szoros kapcsolatot tartunk , szögezi le a főorvos. A Vöröskereszt országos főigazgatója, Selymes Erik és a megyei főigazgató, Kajári Ilona személyesen járt csütörtökön a dunaújvárosi vérellátóban. Megerősítették: mindent megtesznek azért, hogy zökkenőmentes legyen a véradás.

Nyáron ennek különösen nagy jelentősége van. A krónikus betegek egész évben - így most is - igénylik a vérkészítményt. A szabadságolás, a vakáció miatt többet utazunk, gyakoriak a balesetek, továbbá a műtétek sem csökkennek. A vérigény fokozódik. A donor viszont kevesebb, mert sokan elutaznak, szabadságukat töltik, az iskolák zárva vannak és az üzemeknél is lehetnek fennakadások.

- Vérellátási gondok gyakran vannak, de szoros a kapcsolat, az országos vérellátó diszpécser központja naponta kétszer egyezteti a megyékkel, hogy hol, melyik osztályon, hány egység van. Sürgős esetben azonnal vérkészítményhez lehet jutni a diszpécser szolgálaton keresztül. Ennek ellenére - főleg a fővárosban - maradnak el műtétek. Jelenleg nulla negatívos vérből óriási a hiány. Többször kérték az országos vérellátótól, hogy szervezzünk rá, ha lehet... Mondanom sem kell, mekkora szükség van az önkéntes véradók segítségére - mondja a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!