Hírek

2015.03.30. 13:59

A zárkák és a férőhelyek - 2019-re elérhetik a zsúfoltság megszüntetését a rácsok mögött

Dunaújváros - Az alternatív büntetésvégrehajtási módok mellett új börtönök építésével is csökkentik a zsúfoltságot.

Pekarek János

A közelmúlt egyik érdekes híre volt, hogy az Európai Bíróság helyt adott egy magyarországi elítélt panaszának, amely szerint az illetőt az indokoltnál és az emberi jogi előírásoknál kisebb helyen tartották fogva. Emiatt komoly összegű kártérítést ítéltek meg számára, a magyar állam kárára.

Mivel ezt a precedens-értékű ítéletet valószínűleg még sok másik is követi, megpróbáltunk tájékozódni arról, hogy a hozzánk legközelebb lévő, pálhalmai központú intézetben mi a helyzet a fogvatartottak elhelyezésével?

A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) írásban válaszolt kérdéseinkre. E válaszból kitűnik, hogy hazánkban pillanatnyilag a második legnagyobb befogadóképességű büntetésvégrehajtási intézmény a pálhalmai központtal, valamint három kihelyezett részleggel (Sándorháza, Bernátkút, Mélykút) rendelkező intézmény. Mélykúton van egy külön női börtön is.

Hivatalos befogadóképességét tekintve a Pálhalmai Országos Büntetésvégrehajtási Intézet 1161 fő. A jelenlegi adatok alapján itt most 1700 embert tartanak fogva. Ez 147 százalékos telítettséget jelent, ami az országos átlagnál: 140 százalék, kissé magasabb.

A pálhalmai intézet mélykúti női börtönének egyik zárkája
Fotó: Ady Géza

Az őrök létszáma viszont kissé alacsonyabb az engedélyezett létszámkeretnél: 96 százalékos az állomány feltöltöttsége.

A zárkalétszám objektumonként változó: 3 és 14 fő között változik, attól függően, hogy mekkora alapterületű zárkáról van szó. A női fogvatartottak esetében zárkánként lett kialakítva fürdőhelyiség, míg a férfiaknál közös zuhanyozó van.

A fogvatartottak számára Pálhalmán (illetve a kihelyezett részlegekben) általános és középiskolai oktatás, OKJ-s szakképzések, TÁMOP-szakképzések, szakkörök, könyvtárak, terápiás foglalkozások működnek. (Utóbbiak között kutyaterápia is van.)

Létezik konditerem, sportpálya, közösségi helyiség a fogvatartottak számára.

A zsúfoltság a büntetés-végrehajtás évtizedes problémája. Jelenleg országosan 18 204 fogvatartott van a létesítményekben A kormány férőhelybővítési programot indított, amivel 2019-re elérhetjük a 19 000 fős férőhelyszámot. 2010 óta több, korábban bezárt börtönt újranyitottak.

Így újranyílt az állampusztai intézet solti körletrésze, a fővárosi bv-intézet Gyorskocsi utcai részlege, egy további budapesti intézmény, valamint Pécsett és Kecskeméten is nőtt a férőhelyek száma. Idén megnyílt a martonvásári objektum, és várható még ebben az évben, hogy Szombathelyen, illetve a Budapesti Fegyház és Börtönben alakítanak ki újabb férőhelyeket. Az utóbbi években összesen 1600 fővel nőtt az elhelyezhető fogvatartotti létszám. A beruházások idén is folytatódnak Szirmabesenyőn és Állampusztán. A távlati tervekben ötezer új helyet létesítenek összesen.

Ki vadít kit?

A törvénytisztelő állampolgár többnyire felháborodással fogadja, ha a börtönbeli körülmények javításáról esik szó. Benne van ebben a bosszúállás, meg az is, hogy az átlagember egyre nehezebben tartja fenn saját elhelyezési színvonalát. Legszívesebben kurtavasat vezetne be a rácsok mögött, kenyéren és vízen. Tovább vadítva ezzel amúgy is elvadult polgártársait...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!