Hírek

2016.03.21. 18:33

„Takarékoskodj vele, védd és óvd a vizet, természeti kincsünket”

Baracs - Éltető elemünk, a víz világnapját ünnepelték a szakemberek és települési vezetők a diákokkal közös rendezvényen hétfőn a Faluházban.

Horváth László

A Magyar Hidrológiai Társaság Dunaújvárosi Területi szervezete idén is meghirdette a világnaphoz kapcsolódó rajzpályázatát általános iskolás gyermekek számára, A víz, mint élőhely címmel. Számos diákmunka született a témában a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskolában is az elmúlt időszakban. A pedagógusok és a szakemberek értékelték az alkotásokat, és a legszebb rajzokat - köztük természetesen a díjazottakat is - kiállításon mutatták be a Baracson tegnap tartott helyi díjkiosztó ünnepséghez kapcsolódóan.

Várai Róbert polgármester hívta fel a gyerekek figyelmét arra, milyen fontos lételemünk a víz

A díjkiosztón részt vett Koszorús Zoltán, a Magyar Hidrológiai Társaság Területi Szervezetének elnöke, Bogáth Jenő és Fejes László, a társaság vezetőségi tagjai, Hanol János, Mezőföldvíz Kft. szervezési és kommunikációs osztályvezetője, valamint Várai Róbert polgármester. A településvezető köszöntötte a gyerekeket, és elmondta: a köztársasági elnök nagy hévvel védi a környezetet, hogy számotokra úgy adjuk át azt, ahogyan kaptuk nagyszüleinktől . Cukros üdítők helyett inkább vizet kell inni - javasolta a gyerekeknek -, annál is inkább, mert Baracson különösen jó minőségű az ivóvíz, ami nagy kincs. Gratulált a gyerekeknek a rajzaikhoz, és azt kérte ő is, vigyázzanak a vizekre, a vizes élőhelyekre.

A köszöntő után a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola diákjai adtak kiváló műsort: szavaltak, zongoráztak, énekeltek, szintetizátoron játszottak - csak gratulálni lehet a színvonalas produkciókhoz. Az egyik gyerek mondta: Takarékoskodj vele, védd és óvd a vizet, természeti kincsünket!

A díjazottak csoportja - nagyon sok értékes és szép rajzot készítettek

Ennek szellemében születtek a diákrajzok, és a legszebb alkotásokat készítők könyvjutalmat, ajándékot vehettek át munkájuk elismeréseként. Az első osztályosok közül egyedül Pintér Hunor rajzolt, de ő többet is, és a zsűri különdíjjal jutalmazta.

A második osztályosok közül Kovács Jónás lett a különdíjas, harmadik Bősz Erik, második Makó Nándor, első pedig Trenka Barbara. A 2. osztályos Sebestyén Erik nagyon sok rajzot készített, ezért kapott jutalmat.

A harmadikosok gárdájából Scserbin Marcell végzett a dobogó harmadik fokán, második Tasnádi Fanni, a győztes Csillag Marcell.

A negyedikesek közül harmadik Mátyás Karolina, második helyezett Kálló Boglárka, első pedig Simon Réka.

Az 5. osztályos díjazottak: különdíjat kapott Boldizsár Alexandra, harmadik Áron Gréta, második Tömöri Balázs, első Kulics Petra. A hatodik osztályosoknál harmadik helyezett nem volt, második lett Barányi Alexandra, első pedig Killer Kilián. A hetedikesek közül különdíjat vehetett át Berényi Lívia.

A világnapi programsorozat következő állomása ma elsőként Nagyvenyimen lesz, ahol a Kossuth iskolában 8 órakor kezdődik a rajzverseny helyi díjkiosztója. Aztán Rácalmáson folytatják 11.30 órakor a Jankovich iskolában, ott szintén víz világnapi ünnepségre, kiállításra, díjátadásra várják az érdeklődőket.

Március 22. a Víz Világnapja, amelynek ünneplése az 1992-ben rendezett Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferenciára vezethető vissza. Ezen esemény hatására az ENSZ március 22-ét világnappá nyilvánította, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz kiemelten fontos szerepére életünkben.

A kezdeményezés legfőbb célja, hogy óvjuk és védjük környezetünket, s ezen belül Földünk felbecsülhetetlen értékét, a vízkészletet.

A Magyar Hidrológiai Társság Dunaújvárosi Területi Szervezete által hagyományosan meghirdetett A víz, mint élőhely rajzpályázatát a Mezőföldvíz Kft. is értékes könyvekkel és ajándékcsomagokkal támogatta, a baracsi ünnepélyes megnyitón személyesen is képviseltette magát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!