Hírek

2017.07.06. 15:25

A vigasságokon vehették át az elismerést

A Mezőfalváért kitüntető címet azoknak ítélik oda, akik sokat és önzetlenül dolgoznak a közösség jó hírnevéért, gyarapodásáért. Idén öten nyerték el a kitüntetést.

Horváth László

Dr. Kosztándi-Molnár Éva gyermekorvos 2005-ben települt át Romániából családjával. Azért voltak kénytelen elhagyni szülőhelyüket, amiért sokan mások is: magyarként Romániában nem érezték magukat sem anyagi, sem erkölcsi biztonságban. A váltással nehéz évek következtek, hiszen a gyógyítómunka érdekében minden szigorlatot újra le kellett tennie, a napi foglalkozással párhuzamosan. Közben Illyés doktornő praxisát segítve dolgozhatott csak. Éjt nappallá téve dolgozik, ezért szinte huszonnégy órában elérhető az emberek számára. Egyénisége egyszerű, természetes, becsületes és jólelkű. Végtelen alázattal, magas szakmai felkészültséggel, erős elhivatottsággal látja el betegeit. Emberi és szakmai magatartása sokak számára lehet példaértékű.

Lakos Angéla mind a kulturális, mind a zenei életben több évtizedes, színvonalas munkát végzett. 1998-ban a Mezőfalvi Nőikar vezetőjeként a kórus szakmai életében magas nívót sikerült elérnie. A kórus arany, illetve ezüst minősítést szerzett. Megszámlálhatatlan fellépés kíséri szakmai előmenetelét hazai és nemzetközi szinten. Vezetésével a női kar állandó szereplője a falu közösségi programjainak. Munkájának köszönhetően a világi és egyházi művek mellett német nemzetiségi népdalok is színesítik a kórus folyamatosan bővülő repertoárját. A Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó az ő kezdeményezésére valósult meg, amivel a település a térség egyik legrangosabb zenei fesztiválhelyszínéül nőtte ki magát. Angéla a vezetője a minden évben színpadra álló Polgármesteri Hivatal Kórusnak is, amely rendre az adventi forgatag negyedik vasárnapjának fényét emeli a Piac téren. Ezzel a kitüntetéssel jelentős mértékben tiszteleghetünk a Mezőfalvi Nőikar előtt is, elismervén annak rendkívüli jelentőségét a település kulturális életében.

Fribák Mihály szenvedélyesen gyűjti a régi mezőgazdasági eszközöket, amelyek egy részét házuk gangjának díszítésére használ. Mivel a házhoz elég nagy telek tartozik, így a kert hasznosítására is nagyon komoly figyelmet fordít. Messze földön híres fokhagymája, elsősorban mérete miatt. A mezőfalvi önkéntes tűzoltó egyesületnek alapítója és oszlopos tagja. Nagy szakmai tudással végzi munkáját. Vitathatatlan érdemei vannak, hogy egységük gyors reagálásának köszönhetően sok káreseményt megakadályoztak. A falu rendezvényeinek aktív szereplője. Civil tevékenysége miatt is gyerekek, felnőttek egyaránt kedvelik a köztiszteletben álló Fribák Mihályt.

Id. Csuti Elemér 1948-ban született a felvidéki Für községben. Még ebben az évben a kitelepítések keretében került az akkori Hercegfalvára, máig itt él. Energetikus-mérnöki oklevelét Esztergomban szerezte. Munkája Mezőfalvához kötötte, majd 1990-ben megalapította gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégét, amelyet a mai napig vezet. Példás családban élnek feleségével, három gyermekével, illetve öt unokájával. Hosszú ideig tanácstagként dolgozott, majd több cikluson keresztül képviselőként segítette a falu lakosainak életét. 1993-ban nevéhez fűződik, a Mezőfalvi Polgárőrség megalapítása. Segítőkészsége példaértékű, ha kell, saját teherautójával fuvaroz a köz javára. Szinte nincs olyan kérés, amely mellett elmenne. A mai napig polgárőrként szolgálja a települést.

Horváth László 1986-ban találkozott először a mezőfalviakkal a néptáncon keresztül. A bemutatkozást követően 12 éven keresztül aktív tagja lett a társaságnak. 1991-ben a családdal együtt költözött a községbe, számos rendezvény aktív részeseként egyre jobban megismerte a helyi lakosokat. Négy fordulón keresztül szervezte és vezette a Határok nélkül című, falvak közötti vetélkedő mezőfalvi csapatát. A Mezőfalváért Egyesület alapító és vezetőségi tagjaként dolgozott, és munkássága eredményeként csaknem félmilliós egészségmegőrzési pályázati pénz érkezett a faluba. 1993-tól a polgárőrség tagja, 1998-tól vezetőségi tagja lett. Több évig segítette az Ifjú Mezőfalviak Egyletének rendezvényeit. Fél évig készítette a kábeltévé képújságját, két és fél évig a helyi újság lapigazgatója volt, valamint 14 éve működteti Mezőfalva online magazinját. Négy évig a kulturális bizottság külsős tagjaként tevékenykedett, majd a következő választáskor képviselőként a szociális és a kulturális bizottságban kapott szerepet. Négy éven keresztül szervezte, rendezte a Kondor-kupát, valamint a hagyománnyá váló évenkénti éjszakai amatőr futballkupát. Tizenhat éve a szociális és egészségügyi bizottság külsős társadalmi tagjaként dolgozik. Rendszeresen publikál az Én falum Mezőfalva helyi lapban. Négy éve tudósít a Dunaújvárosi Hírlap külsős munkatársaként. 2017-ben a Dunaújvárosi Hírlap által adományozott Az év legjobb külsős tudósítója címet nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!