12°
17°
11°

Mindenki nagy reményeket fűz a Kulcs-Rácalmás irányából építendő csatornarendszerhez

Dunaújváros - Sokat várnak a Kulcs, Rácalmás felől épülő csatornarendszertől a Táborálláson élők, víkendezők.

Kirándulásnak is beillő riportúton jártunk csütörtökön reggel a Táborállásnál. A remek időben közelről is meg tudtuk nézni, mi történt a 2010-ben hirtelen és ijesztő mértékben megroggyant partfallal, hogyan működnek a vízgyűjtő rendszerek, milyen most a helyzet.

Nincsen súlyos aktualitása a dolognak, amennyiben itt nem történt olyasfajta változás mostanában, mint volt március 6-án, múlt vasárnap délelőtt a zsidó temető fölötti partfal-szakaszon, ahol (mint írtuk) három-négy nagyobb, néhány száz kilós, esetleg egy-két tonnás lösztömb gurult le a fal meredekebb részeiről.

De a tegnapi kirándulásunk annyiban mégis összefüggésben van a múltheti történéssel, hogy ez adta az ötletet régi ismerősünknek, Orgovány Zoltánnak: nézzük meg a szomszéd helyet is. Ami ugyancsak Duna-parti löszfal, mégis más, mint a csak pár tucat méterrel odébb, a Harcsa utca torkolatától délre fekvő, a zsidó temető környéki vidék. Ott, ahogyan lapunkban megjelent, a lösztömbök úgynevezett morzsalékos hámlás történt. A Harcsa utcától északra viszont ma is pontosan látható a hat éve megesett nagymértékű suvadás nyoma.

Nos, ahogyan az löszfalaknál megszokott, itt sincs állandóság. Az öt-hat méteres szintkülönbségű lecsúszás valóban drámai nyomokat hagyott. Annyira, hogy ma is egyetemisták, tudósok szemlézik a környéket: bár a Duna vidéke különösen gazdag löszfalakban, ez a geológiai képződmény nagyon egyedi módon viselkedik.

A szerző a Táborállás egyik löszképződményénél: ez a baba elvált a faltól, s vagy legurul, vagy tovább szeletelődik majd. Önmagában nem veszélyes, de jelzi a folyamatos változást

Egyik képünkön például e sorok íróját láthatják egy klasszikus babásodás mellett. Másutt hámlás látható, de alámosás is előfordul, és valóban szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy az ember minden egyes részletet felismerjen.

A lényeg az, hogy folyton változik a fal – szerencsére a vízelvezető rendszerek működnek (bele is tekintettünk az egyik kútba), s ezzel elejét veszik a nagymértékű csúszásoknak. Így láttunk azonban levegőben lévő kerítésszakaszt, víztől kivájt faldarabot, kutatófúrást, amit valamilyen állat kisajátított.

Löszvidéken folyamatos a változás, különösen csapadékos időszakokban, mint a mostani tavasz. Itt egy kisebb omladék

– Nagy feszültségek lehetnek a mélyben… – jegyezte meg kísérőnk, mondván, hogy az a bizonyos hatméteres süllyedés a környéken sehol nem okozott kitüremkedést, további gyűrődést. De ki lát a föld mélyébe? Lehet, hogy egy barlang omlott be. Mindenesetre hetente mérik a talajvíz szintjét a figyelőkutakban, negyedévente GPS-pontok alapján ellenőrzik a vízszintes és függőleges elmozdulásokat, és a lakók megnyugvására nincs szó katasztrófa közeledtéről.

Mindazonáltal a telektulajdonosok nagyobb biztonságban éreznék magukat, különösen a partoldal felső élénél, ahol Orgovány Zoltán háza is áll, ha a felszíni munkálatok is megkezdődnének. Az önkormányzat szerint itt is rézsűzni kellene a partfalat, mint a város más részein – ám ez a lakók számára telkük nagy részének elvesztését jelentené. Erről még nincs egyezség. Ám mindenki nagy reményeket fűz a Kulcs-Rácalmás irányából építendő csatornarendszerhez: az még több vizet elvezet majd innen.

 


Legolvasottabb

1
Holttestet találtak a dunaújvárosi Kikötő-öbölben
2
A dunaújvárosi uszodában forgatott az Oscar-díjas Jennifer Lawrence
3
Feltörtek egy dunaújvárosi lángosost
4
Több helyen áramszünet lesz pénteken Dunaújvárosban!
5
Végső búcsút veszünk Ősze Józseftől
hétköznapi hős
16 ezer eurót talált a metrón egy diáklány, átadta a rendőrségnek 
terrorizmus / 2 órája
Egy harmadik férfit is elfogtak a londoni metrómerénylet kapcsán
A 25 éves férfit a walesi Newport városában vették őrizetbe.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZVORÉNYI LÁSZLÓ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. szeptember 22-én 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZVORÉNYI LÁSZLÓ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. szeptember 22-én 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
vb-selejtező / 6 órája
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak
akár a szimfónia / 6 órája
Október elejétől új darabbal hódít a Thália Színház
Egy hiánypótló kiállítás / 6 órája
Galla Endre eddig soha nem látott munkáiból nyílik tárlat a Bartók aulában
Szabó Szabolcs
Ellenőrzés / 6 órája
Élesedett a tengelysúlymérő rendszer
DH
filléres praktikák / 7 órája
Ragyogni fog otthona ezektől a természetes tisztítószerektől
Megye foci / 7 órája
A rácalmási egy gól kevés volt
Káldor András