Hírek

2014.01.15. 17:50

Tavasszal a Római városrész rehabilitációja is elkezdődhet

Dunaújváros - A városközpont megújítása már folyamatban van, de ha minden jól alakul, akkor tavasszal a Római városrész rehabilitációja is elkezdődik.

Gallai Péter

Pályázati pénzből több komoly beruházás megvalósítására is lehetőség nyílik Dunaújvárosban, az 1.8 milliárd forintos, városközpontot érintő felújítás, átalakítás már elkezdődött, a munkák a nyár közepére befejeződhetnek. Egy házzal odébb , azaz a Római városrészben is hamarosan felvonulnak a munkások, a terület szociális célú rehabilitációjára 1.2 milliárd forintot nyert a város.

A legújabb információk szerint ennek a pályázatnak már folyamatban van a közbeszerzési eljárása. Amennyiben minden jól alakul, márciusban győztest hirdetnek.

Ebben az esetben pedig tavasszal már megkezdődhetnek a munkálatok, amelyek még 2014-ben be is fejeződhetnek.

A Váci Mihály út tömbházai új színeket kapnak, és az előtte lévő közterek is megújulnak Fotó: Ady Géza

A projekt egyik eleme az úgynevezett kövérházak teljeskörű külső hőszigetelése lesz, ami 756 lakást érint. Sokan kérdezték, miért pont ezek az épületek kerültek be a felújításba, nos, a kiírás szerint kritérium volt az, hogy a fejlesztési területnek egybefüggőnek kell lennie, tehát nem lehetett több pontról bevonni házakat, tereket, így jutott a választás a Váci utca, Római körút, Domanovszky tér által határolt területre, a városrész közepére a Fáy utcáig terjedően. Ráadásul ezen társasházak akkora felületűek, hogy önerőből azok szigetelése soha nem valósulhatna meg. A pályázat csak a külső szigetelésre vonatkozik, belső felújítást, vagy a fűtés korszerűsítését nem.

Nemrégiben az is eldőlt, hogy milyen színűek legyenek az épületek, erről a lakók szavazhattak.

Eszerint a Domanovszky tér 1-3. házai narancs színezést kapnak, a Római körút 9 a., 9 b., 9 c., 9 d. tömbjei pedig tarlót. A Váci Mihály út esetében döntetlen született az előzetes voksoláson: négy lépcsőház moha, négy pedig kék lett volna. Azonban utóbbit ezen az összejövetelen nem tartották jónak, így végül az a kompromisszumos megoldás született, hogy a Váci
1-6. moha, a Váci 7-12. pedig mogyoró árnyalatot kap. Az épületek nem egyszínűek lesznek, azokat különféle motívumokkal, ábrákkal teszik egyedivé.


Egy részlet az elkészített tervekből, az egyik lakóház látható, miként is néz majd ki a festés és szigetelés után Fotó: archív

A rendelkezésre álló 1,19 milliárdból 400 millió forintot közterületekre, parkokra, játszóterekre, gyalogos sétányra, utcabútorokra költenek majd. A Pajtás óvoda külső, belső felújítására, kert modernizálására 112,5 milliót terveztek. Az utak felújítására, csapadékvíz elvezetésre is jut forrás, a szolgáltatókat pedig értesítették, hogy a hálózati felújításokat most végezzék el, mert az újonnan burkolt felületeket öt évig nem szabad majd felbontani.

Az önkormányzat vezetői három fejlesztési területet jelöltek meg az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) részeként, a Római körutat, a Kertváros és a Dózsa II. városrészt. Közülük a Római felelt meg azoknak a kritériumoknak. A projekthez a városnak nem kell önrészt hozzátennie, mert a támogatás száz százalékos. A beruházók nem akartak konkurenciát teremteni a közeli MMK-nak, ezért a volt APEH iroda helyén nonprofit szolgáltató házat alakítanak ki, ahol a civil közösségek találkozhatnak, képzéseket szervezhetnek, de akár ügyfélszolgálati, vagy rendőrségi körzeti megbízotti irodát is nyithat a kapitányság.

Négyszáz millió jut a közterekre, parkokra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!