Hírek

2013.04.26. 12:36

A város újságja és a város sportélete elválaszthatatlan egymástól

Dunaújváros élete a város alapításának kezdetétől, 1951-től, egybeforrt a sporttal. A település napjaiban mindig kiemelt szerepet kapott a sport. A Nemzet Sportvárosává 1998-ban vált.

Agárdy Csaba

Három jégkorongozó legenda (balról jobbra): Vas Márton, Tokaji Viktor és Erdősi Péter az Acélbikák 2002-es bajnokcsapatában

Mivel nagyon sok dunaújvárosi sportsikert megéltem, tudom, hogy a Pannon Lapok Társasága, amelynek tagja a Dunaújvárosi Hírlap, mindig teljes mellszélességgel állt ki a város sportja mellett. Rengeteg közös dolgot hozott össze a Dunaújvárosi Hírlap és a Dunaferr SE. Talán érdemes megemlíteni azt, amikor három éven keresztül támogatta a lap az egyik, Dunaújvárosban szervezett nemzetközi utánpótlás jégkorong-tornát, aminek mi más lehetett volna a neve, mint Dunaújvárosi Hírlap Kupa. Volt, hogy a szurkolók, az olvasók szavazatai alapján az év legjobb sportolójának választottat a DH ajándékozta, köszöntötte. (Berényi Norbert, jégkorong-válogatottunk egykori kapusa a mai napig büszkén őrzi a lapunktól kapott serleget.) Dunaújváros és a Dunaújvárosi Hírlap kéz a kézben tett a város sportjáért.

És volt minek közösen örülni: 1995-ben a Dunaferr SE női kézilabdacsapata megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját – helyszíni tudósítást adott a lapunk –, egy év múlva a Dunaferr jégkorongozói elsők lettek a magyar jégkorong-bajnokságban. Ez volt a város első csapatbajnoki címe. Lapunk hatalmas mellékletet adott ki a Ferencváros elleni döntőre, amit a DH „rikkancsai” szétosztottak, a Budapest Sportcsarnokba utazó háromezer szurkoló között. Végigéltük a csapat további három bajnoki címét, a női kézilabdázók folyamatos menetelését, aminek végén 1999- ben Bajnokok Ligáját nyertek a hölgyek. Egy év múlva a labdarúgók is bajnokok lettek, majd indultak a BL-ben, az UEFA Kupában. Ebben az évben a tornász Csollány Szil veszter megszerezte a város első olimpiai bajnoki címét gyűrűn.

A Nemzet Sportvárosa öt csapatbajnoki címet szerzett – jégkorong, női-férfi kézilabda, labdarúgás, röplabda –, és ezeket mind végig követhettük, a legjelentősebb mérkőzéseket külföldön is – a helyszínen. Rengeteg nagyszerű sportoló állt az évek során rendelkezésünkre – olyanok is, akik nem kötődtek Dunaújvároshoz –, de készségesen nyilatkoztak. Csak néhány név, és csak a magyarok közül: Nyilasi Tibor, Détári Lajos, Gyurta Dániel, Buzánszky Janő, Egerszegi Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!