Hírek

2017.02.17. 18:20

Etetnek a vadászok - A vadon élő állatokat is megviseli a rendkívüli hideg

Adony - A csontig hatoló hideg a vadon élő állatoknak is óriási kihívás. A hóval borított területeken nehéz táplálékhoz jutni.

Tribolt Lajos

A vad az etetőtől távolabb bóklászik, túl van a reggelin , és ahogy az autóval közeledünk, megugrik. Csak nézzük, amint távolabb vágtat a csapat, amely mintegy másfél tucat őzből áll.

- Jó ez a hely nekik, mert messze van a 6-os és a pusztaszabolcsi út is - mondja Marczinka Tamás, a Lívia Környéke Vadásztársaság
elnöke.

Az őzek a legveszélyeztetettebbek a hazai vadak közül

Azért kerestem meg, hogy szót váltsunk a vad és a hideg kapcsolatáról. Az elnök elmondta, hogy az állatokat rendszeresen etetik. Kerül ki szálas és szemes takarmány is bőségesen. Arra törekednek, hogy lehetőleg minden évben ugyanazon a helyen, így biztosan megtalálják élelmet az állatok. Persze, ha egy vadász jelzi, hogy valahol máshol nagyobb csapat vadat látott, akkor oda is szállítanak takarmányt.

A vadásztársaság maga gondoskodik az állati takarmány beszerzéséről és kihelyezéséről, amelynek költségeit a tagdíjból fedezik, ennek összege jelentős, az adonyiaknál ez évi 300 ezer forint. Vadhús-eladásból a töredékét sem tudják kitermelni.

Az Adony környéki mezőket, erdőket járva velünk vannak a Vadex Zrt. munkatársai is, Sebestyén János erdőgondnok és Nagy Győző kerületvezető erdész.

Nagy Győző (b) erdész, valamint Marczinka Tamás vadásztársasági elnök egy etetőnél Fotó: Koppán Viktor

A vadgazdálkodó és az erdőgazdálkodó között jó a kapcsolat, a szakemberek folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot. Ha szükséges, együtt készítenek kerítést a facsemeték védelmére, hogy a vad ne tegyen bennük kárt.

A szakemberek szerint ebben a térségben az őz a legveszélyeztetettebb állat, neki nagyon fontos a szálas takarmány. Egyes helyekre nyalósót is kihelyeznek, hogy a vad hozzájusson a számára szükséges nyomelemekhez.

A vadban okozhat kárt a nagy hideg, de a jól tartott állomány számára sokkal kevésbé veszélyes.

A Lívia Környéki Vadásztársaságnak csak 27 sportvadász tagja van, de van egy hivatásos vadászuk is, aki ilyenkor figyeli a vadak mozgását, és gondoskodik az etetésükről. Az állatok ellátása egyébként a mezőgazdasági és erdészeti vadkárt is csökkenti. Például a szántóval szomszédos erdők szélén a vaddisznóknak alakítottak ki etetőt, hogy ne dúlják fel a vetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!