Hírek

2015.11.25. 14:21

Dunai vízállás: iszapos vagy száraz partokat láthatnak most

Dunaújváros – Most (még) van jelentősebb vízmennyiség a Dunában, de hamarosan ismét mínuszba fordul a szint...

Pekarek János

Akit érdekel az a mostanában mind ritkább természeti jelenség, hogy jelentősebb mennyiségű víz van a Dunában, az gyorsan menjen le a partra, ugyanis nem sokáig lesz része ebben a látványban. Hamarosan ismét mínuszba fordulnak a vízszint-előrejelzések... November elején, mint írtuk és fényképekkel is illusztráltuk, hihetetlenül alacsonyan állt a Duna. Eliszaposodtak a partmenti területek, olyan részek is szárazra kerültek, amiket csak nagyon régen láttunk szabadon. Akkor sokáig mínusz ötven centiméter körül állt a Duna az újvárosi vízmércénél. November közepén kezdett föl-le mozogni a vízszint, 23-án lépte át a "nulla" értéket a mércénél, és szerdán, azaz november 25-én érte el a régóta legmagasabb szintet, a plusz 75 centimétert.

Életkép a rácalmási öbölből: másfelé sem jobb a helyzet...

Ez a november 25-én reggel mért, 75 centiméteres "csúcsérték", ami csak a közelmúlt viszonyaira érvényes csúcs, hamarosan ismét negatívba fordul. Mától már ismét apadás érzékelhető majd a nagy folyam vízszintjén. Csütörtök reggel már csak 60 centimétert mérhetnek a mércénél, azaz egyetlen nap alatt tizenöt centis csökkenés köszönt be.

Ez azonban még visszafogott a holnapi, 34 centiméteres apadáshoz (26 centiméteres vízszint), ami után sorban 6, majd mínusz 7, mínusz 21 és mínusz 33 centiméteres értékeket mérnek az előrejelzések szerint.

Vagyis, ha a tél még nem is érkezett meg, a téli, rendkívül alacsony vízállás már itt van. Alaposan megnehezítve a hajósok, a vízisportokat űzők és a horgászok életét. De aligha deríti jobb kedvre a vízparti séták szerelmeseit sem, akik most iszapos vagy száraz partokat láthatnak...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!