Hírek

2014.01.03. 13:40

A Jubileumi Technikus Találkozó értékelése

Dunaújváros - Háromszáz fő részvételével zajlott 2013. augusztus 19-én a Kerpely Antal Kohó- és Gépipari Technikum egykori diákjainak találkozója a Dunaújvárosi Főiskolán.

Szente Tünde

Andrási Miklós (jobbra) és dr. Farkas Péter számára meglepetés volt a rendezvény iránti hatalmas érdeklődés

Az ünnepséget előkészítő Emlékbizottság munkája december 10-én ért véget, Andrási Miklós elnök és dr. Farkas Péter bizottsági tag lapunk hasábjain keresztül mond köszönetet mindazoknak, akik sikerre vitték a rendezvényt.

A technikum alapításának 60. évfordulójára Magyarországról, de a határainkon túlról is érkeztek az 1953 és 1972 között végzett technikusok Dunaújvárosba. A találkozó szervezésére létrejött egy Emlékbizottság, amely 2012. február 21-én ülésezett először a Dunaújvárosi Főiskolán, azért éppen ott, mert annak falain belül indult 1953-ban a kohász technikusok képzése Sztálinvárosban.

Az Emlékbizottság tagjai célul tűzték ki, hogy az iskola alapító-igazgatójának, Avas Mihálynak emléket állítanak, s egy emlék-üléssel tisztelegnek az intézményben egykor folyó oktató-nevelő munka és annak irányítói előtt. Mivel a középfokú szakmai képzés beindulása a várossá válás fontos momentuma volt, ezért úgy gondolták a szervezők, hogy együtt ünnepeljen a város e jeles évfordulón, így az augusztus 20-i ünnepségek sorába illesztették a találkozó programját. Azt is eltervezték, hogy zenés emlékesttel zárul a nap. Valamennyi kitűzött célt teljesítették, sőt, a kínálat bővült:

- Az ünnepi hangulatot a Sándor Frigyes Zeneiskola Fúvósegyüttese, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, az Adai Mazsorettcsoport, valamint a Viadana Kamarakórus emelte a csúcsra. Arról nem is szólva, hogy az időjárás is kegyes volt hozzánk, így a város lakói is szemtanúi lehettek, hogy nem akármilyen közösségről szólnak a korabeli történetek a város alapításának kezdeti éveiből - mesélte büszkén Andrási Miklós, és mindjárt számadatokkal is alátámasztotta az augusztusi, sajtó- és televízió tudósításokból már sokak által megismert népes rendezvényt.


- Kétszázötven diák és a meghívottakból, kísérőkből ötven fő tartotta fontosnak a jubileum közös megülését. Köszönjük mindenkinek, aki közreműködött a rendezvény sikeres lebonyolításában, így a Dunaújvárosi Főiskola vezetésének, a Dunaújváros Felsőoktatásért Alapítvány kuratóriumának, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a támogatóknak húsz cégnek és kilenc magánszemélynek. Külön kiemelném a média hathatós segítségét, amely az előzetes hírverésben, az ünnep utáni tudósításokban, riportokban jó hírét vitte a kerpelysek ünnepének. Volt mit ünnepelni, hiszen 1953 és 1972 között színvonalas középfokú oktatás folyt az intézmény falai között. Nappali, levelező és esti képzésben, kohász, gépész és öntő szakon körülbelül ezerötszázan végeztek, jó néhányan pedig felsőfokon folytatták tanulmányaikat. Megnyugvás és nagy öröm, hogy a kezdeményezésünk sikeresen zárult.

- A nosztalgia erősen él bennem, s fájó szívvel teszem fel a kérdést, vajon a fiatalabbak szerveznek-e majd hasonlót azoknak a kohászoknak, akik Dunaújváros kohászatát megalapozták és működtették? - fejezte ki aggodalmát dr. Farkas Péter. Mindenesetre mi példát mutattunk abból, hogy hatvan év elteltével is lehet iskolatalálkozót rendezni. Egy város attól is város, hogy őrzi a múltját, s a diákjai, bármerre is sodorta őket az élet, visszatérnek oda.



 

 

Címkék#technikus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!