Hírek

2014.06.03. 14:10

Apad a Duna, egy méter alá is csökkenhet a víz

A korábbinál kissé magasabb, de apadófélben van a Duna a városnál e napokban.

Pekarek János

A Duna vízállása az elmúlt hetekben folyamatosan csökken. Például ma alacsonyabb, mint a Családi hétvége előtti csütörtökön, május 22-én mért 325 centiméter. Örömmel szögezhetjük a vízszint meg sem közelítette eddig a tavaly júniusi árvíz idején tapasztalt rekordot, a 755 centimétert! Hiszen tegnap reggel csak 259 centit mértek. Az apadás pedig a következő napokban is folytatódik, városunknál is!

A hydroinfo adatai szerint június 3-án este már csak 233 centiméteres volt a vízállás Dunaújvárosnál. Ezt pedig a Vasasnapig, azaz szombatig folyamatos apadás követi. Aminek, meglehet, nem örülnek a hajósok, a csónakázók és a fürdőzők, ám az árvíztől tartók bizonyára megnyugvással veszik tudomásul ezt az előrejelzést. Szerdán reggelre (öt centiméteres lehetséges eltéréssel) 207 centiméteres vízmagasságot jeleznek a szakemberek a dunaújvárosi vízmércénél. Aznap este viszont már két méternél alacsonyabbra süllyed a várható szint: 180 centire. Csütörtökön reggel 160, este 145 centi várható.

Péntekre már 135 centiméterig csökken a víz a Dunában, és ez a tendencia még folytatódik: estére 129 centiméterig süllyed.

A Vasasnap reggelére, mint említettük, már csak 126 centis vízállás várható.

A valamivel hosszabb távra szóló grafikonos előrejelzés szerint jövő hétfőre, június 9-én reggelre akár egy méter alá is csökkenhet a szint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!