12°
17°
11°

Ami biztosnak tűnik: szombaton tüntetnek a tanárok Pesten!

Dunaújváros - Érdekesen alakult a köznevelési kerekasztal résztvevőinek mezőnye. Aki nem akart ott lenni, ott volt, viszont...

Végül a köznevelési kerekasztal megrendezését kezdettől bíráló, attól távolmaradását hangoztató Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője ott volt a keddi tanácskozáson – mondta lapunknak a PDSZ dunaújvárosi ügyvivője, Horváth Éva tanár. – Azért, mert a szakszervezet megszavaztatta országos választmányát ebben a kérdésben, és a szavazattöbbség végül a részvétel mellett határozott.

– Érdekes helyzet alakult így ki – folytatta az ügyvivő. – A másik nagy pedagógus szakszervezet, a PSZ ugyanis kezdettől a részvételt, a tárgyalást hangsúlyozta. Viszont mivel úgy találták, hogy amúgy is folyamatosan tárgyalnak a kormány képviselőivel, felesleges részt venni ezeken a kerekasztal megbeszéléseken.

Az első sajtóhírek szerint a kormány néhány kérdésben változtatott az álláspontján. Azonban a helyzet még alapos értékelésre vár a PDSZ-delegációjának tagjaival.

Az mindenesetre biztos, jegyezte meg Horváth Éva, hogy a dunaújvárosi PDSZ-tagok továbbra is teljes erővel készülnek a február 13-i, szombati nagy tanártüntetésre, amelyet a fővárosi Kossuth téren rendeznek majd meg, az Országház előtt.

Ugyanis rendkívül valószínűtlen, fogalmazott az ügyvivő, hogy a PDSZ által megfogalmazott huszonöt pontból álló követeléslista mindegyik kérdésében egyik napról a másikra érdemi változás következne be. Ezért továbbra is szeretnék megmutatni: a pedagógus-társadalom komolyan gondolja, hogy az oktatás alapos megreformálására van szükség.

Palkovics László oktatási államtitkár, Rétvári Bence miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár a köznevelési kerekasztal első ülésén az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

– Hétfőn vezetőségi ülést tartott a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) vezetősége, amelyen levelet fogalmaztak meg Balog Zoltán tárcavezetőnek. Ebben azt indítványozták, hogy az érdekképviseletek sztrájkbizottságának kellene tárgyalnia a kormánnyal, a kollektív szerződés alapján – mondta el lapunknak Haraszti Julianna, a PSZ helyi titkára.

Az MTI tájékoztatása szerint átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) költségvetése, módosul a közbeszerzések folyamata és várhatóan még ebben a félévben megkapják az intézményvezetők a gazdálkodásukat segítő igazgatói kártyát – többek között ezekről az azonnali intézkedésekről állapodtak meg a köznevelési kerekasztal keddi ülésén a résztvevők. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: az azonnali megoldást igénylő területek között határozták meg a jövedelemelmaradások rendezését, a nyugdíjas korúak foglalkoztatását. Megerősítette, hogy a tanfelügyeleti önértékelési folyamat lerövidül. A vonatkozó rendelet hamarosan elkészül – jelezte.

A miniszter kiemelte: plusz 234 milliárd forintot kaptak, illetve kapnak a pedagógusok, idén szeptemberben és jövő szeptemberben egyaránt újabb béremelés várható. Ezenkívül más növekményt nem tudnak vállalni – jelezte.

Kitért arra is, hogy az ingyenes tankönyvellátás rendszere komoly megtakarítást jelent a családoknak, e célra eddig 15 milliárdot fordítottak. Nem tudják úgy újra kinyitni a tankönyvpiacot, hogy az újabb drágulást, pluszterheket eredményezzen – fogalmazott, hozzátéve: a gyermekétkeztetésben a rászorulók számára biztosított napi háromszori ingyenes étkezést is szeretnék továbbvinni.

 

 


Legolvasottabb

1
Holttestet találtak a dunaújvárosi Kikötő-öbölben
2
A dunaújvárosi uszodában forgatott az Oscar-díjas Jennifer Lawrence
3
Feltörtek egy dunaújvárosi lángosost
4
Több helyen áramszünet lesz pénteken Dunaújvárosban!
5
Végső búcsút veszünk Ősze Józseftől
hétköznapi hős
16 ezer eurót talált a metrón egy diáklány, átadta a rendőrségnek 
terrorizmus / 2 órája
Egy harmadik férfit is elfogtak a londoni metrómerénylet kapcsán
A 25 éves férfit a walesi Newport városában vették őrizetbe.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZVORÉNYI LÁSZLÓ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. szeptember 22-én 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZVORÉNYI LÁSZLÓ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. szeptember 22-én 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
vb-selejtező / 6 órája
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak
akár a szimfónia / 6 órája
Október elejétől új darabbal hódít a Thália Színház
Egy hiánypótló kiállítás / 6 órája
Galla Endre eddig soha nem látott munkáiból nyílik tárlat a Bartók aulában
Szabó Szabolcs
Ellenőrzés / 6 órája
Élesedett a tengelysúlymérő rendszer
DH
filléres praktikák / 7 órája
Ragyogni fog otthona ezektől a természetes tisztítószerektől
Megye foci / 7 órája
A rácalmási egy gól kevés volt
Káldor András