Hírek

2014.09.02. 16:10

Muki, a mi szobormozdonyunk - A Vasmű úti kiállítóhelyén avatták fel a kedvelt kisvonatot

Dunaújváros - Kiállítási helyére, a Vasmű úti zöldsávban kialakított sínpárra helyezték Mukit, az egykori Vidám Park felújított, 120 éves kismozdonyát .

Körmendi Erzsébet

Muki költöztetése látványosságnak számított. Óriási daruval emelték le a szállító járműről és helyezték a Vasmű úti zöldsáv Kossuth és Babits utcai szakaszán kialakított sínpárra. A művelet délelőtt fél tízkor kezdődött, és emberek tucatjai figyelték folyamatosan, egészen a lepellel letakarásig, a délutáni ünnepségig. Akadt olyan idős dunaújvárosi, aki nem hitt a szemének. - Ez valóban a Muki? - kérdezte hitetlenkedve, majd bevallotta, nem követte a kisvonat történetét az elmúlt egy évben, viszont gyermekkori emlékeiben élénken él a kiskorában rögzült kép, így azonnal felismerte egykori kedvencét.

Az ünnepségen többen mondták: hazamennek és előkeresik a fotókat, amiket a Mukin ülő gyermekeikről készítettek a hatvanas évek elején.

A Dunaújvárosi Fúvószenekar üdvözölte a szép számú résztvevők Muki és kiállítóhelye avatásán kedd délután. Cserna Gábor polgármester a Barátság városrészben nőtt fel, a Mukihoz, a Vidám Parkhoz közel.

– Lelkes csapat bizonyította ismét az összefogás erejét, a régi, történelmi értékekkel is bíró, és gyerekkoromat meghatározó emlékből csodát teremtettek – mondta a polgármester a köszöntőjében. Majd azzal folytatta, hogy Orosz Csaba megálmodta és kitalálta, az önkormányzat mögé állt, közel egymillió forinttal támogatta a felújítást. Elsősorban a Dunaferr iskola, valamint a Hild szakoktatói és diákjai több ezer munkaórát áldoztak arra, hogy Muki a régi szépségében pompázzon.

A MÁV történetét kutató Szenczi Krisztián, továbbá Nagy Lajos, a MÁV főpályamestere ismereteivel, szakértelmével járult hozzá a folyamathoz, a Dunaferr tárgyi és anyagi segítséget ajánlott, a DVG Zrt., és a belvárosi projekt konzorcium tagjai is hozzátették a magukét a helyszín kialakításával. Az új ruhát pedig az Alba Volánnak köszönheti Muki, ugyanis a cég dunaújvárosi telephelyén festették újjá. A polgármester örömmel ajánlotta minden dunaújvárosi figyelmébe a kismozdonyt, és azt kívánta: élvezzék Muki újraéledését itt, a belvárosban.

– Lelki szemeimmel láttam Muki régi csillogását, büszkeségét, füstjének illatát, és a szálló zsarátnokokat. Hallottam sípját, zakatolását, a kazánban a tűz moraját. A körülötte mozgó és dolgozó emberek zsivaját. Ezek a képek és hangok nem veszhetnek el, ahogyan az érzések sem, amelyek körbelengték a mi kis roncsunkat egy évvel ezelőtt. Az a szeretet nem múlhat el – mondta az avatási ünnepségen Orosz Csaba. Majd azzal folytatta, hogy ő egyedül kevés lett volna, társak volt szüksége a közös munkához, amely a végeredményt látva – ahogy Vörösmarty írta – jó mulatság, férfi munka volt.

– Mind részesei vagyunk egy igazi, tiszta összefogásnak, amelynek eredményeként nem kell elképzelni, hogy ez a kis mozdony milyen szép volt valaha. Mert itt áll és gyönyörű – hangsúlyozta a tűzoltóparancsnok. Cserna Gábor, Orosz Csaba és a Dunaferr Szakközépiskola igazgatója Csapó Gábor rántotta le Mukiról a leplet – a résztvevő felnőttek is gyermeki hével tapsolták meg egykori kedvencüket. Az óvodás és bölcsődés korúak pedig egyenesen rajongva rohamozták meg, vették körül, csimpaszkodtak fel a mozdonyra, álltak bele a szeneskocsijába. A kicsik azonnal birtokba vették a gyönyörű kis szerelvényt.

Az ünnepség érdekes pillanata volt, amikor MÁV-os hagyományoknak megfelelően Pető Zoltán kocsivizsgáló átnézte, megkocogtatta a kismozdony és szenes kocsija kerekeit, majd jelentette a megjelenteknek:

– A 285001-es Muki nevű mozdonyt átvizsgáltam és szobormozdonynak alkalmasnak találtam.

A résztvevők ujjongtak a 120 év elteltével ismét régi fényében pompázó szerelvény láttán. Ugyanis 1894-ben, 67-es gyári számmal gördült ki a berlin-drewitzki gyárból az eredeti Muki.


Várjuk Mukiról az archív fotókat!

„Hazamegyek és megkeresem azokat a fotókat, amiket annak idején a Vidám Parkban készítettem  Mukin a gyerekekről – mondta a kisvonat avatásán az egyik résztvevő. Sok olvasónak akad otthon fotó, amelyen szerepel Muki és szerelvénye a régi időkben! Szeretné viszont látni a DH-ban? Fotóösszeállításban szeretnénk bemutatni a kisvonat történetét! Ezért kérjük, hozzanak be régi fotót a szerkesztőségünkbe! E-mail címünk: [email protected].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!