11°
10°

A Székely Szabadság Napja

Dunaújváros – Közös imát rendeztek a történelmi egyházak a Dózsa téren csütörtökön este a székelyekért.

Ökumenikus imát rendeztek csütörtökön este a Dózsa mozi előtti téren Kaizler Gitta festőművész kezdeményezésére, a városi Magyar Szövetség közreműködésével a Székely Szabadság Napja alkalmából. A történelmi egyházak papjai mintegy száz résztvevővel együtt imádkoztak a székelyekért, miután felolvastak egy-egy általuk választott részletet a Bibliából. Az ima után Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke beszélt a székelységről s arról, hogy miért éppen március 10-e a Székely Szabadság Napja? Mint mondta, ez a nap eredetileg s még ma is a székely vértanúké: 1853-ban ezen  a napon végezték ki Marosvásárhelyen az 1848-49-es szabadságharc székely hőseit. A vértanúk napja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére kapott egy újabb jelentést: a megemlékezés mellett a szabadságvágy kifejezését. Az ökumenikus ima a Himnusz eléneklésével kezdődött. Ezután a műsorvezető Barta Endre közölte, hogy Dunaújváros először csatlakozott az országban és a világban számos helyen megtartott rendezvényhez, hogy az itteniek is megmutassák: kiállunk székely testvéreinkért.

Stermeczki András evangélikus lelkész emlékeztetett rá közös imára felszólító beszédében, hogy ami az ember számára lehetetlen, az Isten számára lehetséges. Ezután részleteket olvasott fel a 145. zsoltárból, és az egybegyűltekkel közösen mondott el egy imát.

Böttger Antal református lelkész Máté evangéliumának 6. fejezetéből a 19-21. verseket olvasta fel, idézve Jézus szavait: ne gyűjtsetek kincseket a földön… mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is! Hozzáfűzte: kincsünk nekünk a székelység. Bár senki sem tudja, hogyan fog forogni a történelem, de ha megfeledkezünk róluk, akkor igazi, drága, pótolhatatlan kincset veszítünk!

Braun Ervin, a baptista egyház újvárosi gondnoka Pál apostol efezusbeliekhez írott leveléből idézett, s kijelentette: távolság csak földrajzilag, kilométerekben van közöttünk és a székelyek között, a szívünkben viszont nincsen távolság!

Kovács István görög katolikus parókus Szent János apostol első leveléből olvasott fel részletet, hangsúlyozva: szeretet az Isten! Beszédében feltette a kérdést: vajon a téren átsiető fiatalok miért nem állnak meg, miért nem csatlakoznak hozzájuk? Miért töredezik szét a világ? Végül a Miatyánkkal fejezte be a közös imádságot.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke úgy mutatkozott be, hogy ő maga is csíki székely ember. Hangsúlyozta: a székelyeké egy nép, amelyet megillet az ENSZ által a népek elvitathatatlan jogának nevezett önrendelkezés joga! Vázolta a székelyek történelmét, hagyományait, kimondva a Magyar Világkongresszus 2012. augusztus 20-án elfogadott definíciót: a székelység magyar ajkú nép, amely elválaszthatatlan a magyar nemzettől.

Ha valaki részletesen szeretné megismerni a székelyek tulajdonságait, nem kell mást tennie, mint fellapoznia Jókai Mór ismert könyvét, A jövő század regényét, amelyben más népek tulajdonságaihoz hasonlítja a székelyek egy-egy jellemvonását. Ajánljuk e könyvet az érdeklődőknek, mint Jókait mindig. S egy frappáns meghatározást is idézünk Patrubány Miklóstól: minden székely magyar – de nem minden magyar székely. Érdekes meghatározással világította meg ezt a különbséget, mondván: a magyar az egy erkölcsi minőség. S Tamási Áront citálta: aki embernek kevés, az magyarnak alkalmatlan!


Legolvasottabb

1
Téglával dobta meg a motorost!
2
Baleset történt a 6-os úton Rácalmás felé!
3
Két autó karambolozott Dunaújváros külvárosában
4
Jelentkezzen, ha látta a balesetet!
5
Baleset történt a Vasmű úton!
SZERINTETEK?
Olvasó
Így parkoltok Ti, Dunaújvárosiak!
magas szintű szakmai munka / 50 perce
„A harcom, végigharcolom!” – a Vasas kapta a Dunaújvárosért Díjat
Október 23. a büszkeség napja. Hatvanegy év után is felemel.” – ezekkel a gondolatokkal kezdte Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi köszöntőjét ma 11 órakor a Bartók színházban tartott megemlékezésen, ahol a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes vehette át a Dunaújvárosért Díjat.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VARGA MÁRIA* *(a 2. körzet volt körzeti nővére)* 69 éves korában elhunyt. Szűk körben búcsúzunk tőle.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VIDA JÁNOSNÉ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 15 órakor lesz a katolikus templom altemplomában. A gyászoló család
a népesség 10%-a érintett / 1 órája
Kideríthették, mi okozza a diszlexiát
házilag a legjobb / 2 órája
Igazi kényeztetés a rossz időben
karmolt és harapott / 2 órája
Az utcán támadt két emberre egy medve
Bőr-, haj- és arcápolás / 2 órája
Szépüljön természetesen!
hajnali edzés / 3 órája
Hosszú Katinka az ünnepnapon sem pihen
megemlékezés / 3 órája
Az 56-os forradalom idején elesett Farkas Istvánra emlékeztek
Horváth László