Hírek

2015.05.21. 13:47

A százhatvanhat éve történt példa - Koszorúzás a Honvédelem Napján Dunaújvárosban

Dunaújváros - A Honvédelem Napján, május 21-én koszorúzási ünnepséget rendeztek a 48-as emlékműnél.

Pekarek János

Már több mint egy évtizede, hogy minden év május 21-én, azon az évfordulón, amikor az egyéves honvédhadsereg, a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként háromhetes ostrom után visszafoglalta az ország ősi székhelyét, Buda várát a megszálló ellenséges csapatoktól, megemlékezünk a Magyar Honvédelem Napjáról kezdte ünnepi beszédét beszédét Csécs István nyugállományú honvéd alezredes az emlékműnél.

A 48-as emlékműnél idén már nem csak a városunkban működő Honvéd Klub tagjai, hanem a Rudas középiskola diákjai is emlékeztek.

A helyi Honvéd Klub koszorúját Pesti János zászlós (balról),Csécs István alezredes (szemben) és Sárközi Ilona zászlós helyezte el a városi 48-as emlékműnél csütörtökön délelőtt. Fotó: Ady Géza

Csécs István, a klub elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedekben hazánkban többféle módon és időpontban ünnepelték a magyar fegyveres erőket. 1940-ben kormányzói rendelettel június 28-át (Nagy-Románia megszűnésének napját, P. J.), az 1950-es évek elején szeptember 29-ét, az 1848-as pákozdi diadal évfordulóját jelölték ki ünnepnek. Végül 1992-ben helyezték át katonáink ünnepét május 21-re, mondta a szónok. Mint mondta: a honvédelem napja egyben az egész nemzet ünnepnapja is!

E nap története megmutatta őseinknek és nekünk, hogy a szabadságot nem elég kivívni, nem elég megszerezni a szabadságjogokat, hanem ezeket az értékeket meg is kell tudni védeni. S ez a nap arra is emlékeztet minket, hogy a társadalomnak meg kell becsülnie katonáit, hangsúlyozta Csécs István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!