Hírek

2014.01.10. 16:30

Több mint 5 métert süllyedt a törésvonal mentén a partoldal

Dunaújváros - Orgovány Zoltán szerint a rézsűzés lehetne a következő, kisebb költségű munka.

Körmendi Erzsébet

Több mint öt métert süllyedt a törésvonal mentén a partoldal, Orgovány Zoltán a leszakadt részen áll (Fotó: Ónodi Zoltán)

Orgovány Zoltán, a képviselője azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akiknek Táborállásnak azon a részén van családi házuk, nyaralójuk, ahol négy évvel ezelőtt kezdődtek a jelentős talajmozgások. A stabilizálás első üteme tavaly ősszel lezárult, a partfalba beépített dréneken ömlik kifelé a víz a szabad strand fölött kialakított árokba. Nyugvópontról azonban még korántsem beszélhetünk, hiszen még számos feladatot kell megoldani ahhoz, hogy elmondhassák: mindent megtettünk, hogy ne szakadjon tovább a part.

A táborállási partfal stabilizálásának első üteme tavaly ősszel lezárult. Nyugvópontról azonban korántsem beszélhetünk, hiszen még számos feladatot kell megoldani ahhoz, hogy elmondhassák: mindent megtettünk Táborállásért. Orgovány Zoltán szerint nem kellene megvárni a már elkészült munkák hatásvizsgálati eredményeit a folytatáshoz. A tulajdonosok képviselője úgy véli, a felszíni vízelvezetésre például mindentől függetlenül szükség van. Bár a víz- és szennyvízelvezetés az elengedhetetlen voltát senki sem vitatja. Ahogyan az sem kérdéses, hogy rézsűzsére szükség van. Csak a műszaki megoldásokat illetően vannak kérdőjelek. Táborállás magaslati pontján, a dombtetőn lévő Ivó utcai kertek végében három évvel ezelőtt még csak törésvonal volt (ahogyan a fotónkon látszik), amely mentén mára leszakadt a part a Harcsa utca irányába, ahonnan döbbenetes látvány tárul az arra közlekedők elé: szemmértékkel is már legalább ötméteres a süllyedés, szinte függőleges a félelmetes löszfal.

A szakemberek állítják: ha nem rézsűzik a területet, akkor a természet intézi el, szeletenként szakít ki a kertekből egyre nagyobb darabokat. Az Ivó utcában kilenc telket érint a tervezett löszpartvédelmi munka, ami nagyjából hat-nyolc métert igényelne a kertekből, a tulajdonjog megtartása mellett. Az érintetteknek megoszlik a véleményük, mert van akinek a telke felét oda kellene adnia, aztán kialakítanának rajta egy nagy lejtőt, amit utána a tulajdonjog meghagyása miatt neki kellene művelnie. Idős emberek erre képtelenek, és abban bíznak, hogy van más műszaki megoldás is. Azt szeretnék, ha kijönne hozzájuk valaki, és megbeszélnék a részleteket.Orgovány szerint pozitívak a tapasztalatai a tárgyalásokról. Decemberben egyeztetett Debreczeni Tamás városüzemeltetési igazgatóval és kollégájával a városházán, és abban maradtak, hogy a képviselő januárban összegyűjti és leadja az önkormánynál az érintett telektulajdonosok elérhetőségeit, és a szakemberek ezeket felhasználva egyeztetnek majd mindenkivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!