Hírek

2015.02.25. 16:19

A pusztaszabolcsi őrs átadásával tíz településre jóval hamarabb odaér a segítség

Dunaújváros – A helyi tűzoltóparancsnokság, illetve a környéken élők számára nagy előrelépés történt tavaly azzal, hogy Pusztaszabolcson katasztrófavédelmi őrsöt adtak át.

Gallai Péter

Idén a lajoskomáromi önkéntesek „megerősítésével" szüntetnének meg újabb fehér foltot. Tavaly december elsején ünnepélyes keretek között, dr. Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság főigazgatója adta át a tíz Fejér megyei település – Beloiannisz, Iváncsa, Pusztaszabolcs, Adony, Gárdony, Besnyő, Kápolnásnyék, Szabadegyháza, Velence, Zichyújfalu – tűzbiztonságát szolgáló pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrsöt, ami a dunaújvárosi parancsnokság alárendeltségébe tartozik.

Dr. Bakondi György főigazgató adta át a pusztaszabolcsi őrsöt. Fotó: FMKI

Az átadás előtt 26,4 kilométerről érkezett a segítség, ennek maximuma 10,6 kilométerre csökkent az érintett tíz településen, így az elvárt tizenöt perces kiérkezést már tudják tartani. Az OKF az őrsprogramot azért indította el, mert számos olyan térség volt az országban, ahol az elsőként kiérkező tűzoltó egységek túl lassúak voltak, mert messziről kellett indulniuk, ezt nevezi a szakmai zsargon fehér foltoknak. A pusztaszabolcsi bázist harmincötmillió forintból hozták létre és minden korszerű távriasztó és kommunikációs berendezéssel el van látva. Az is nagy előny, hogy az őrs a pusztaszabolcsi önkéntesek épülete mellett kapott helyet. Ugyanis országszerte követett gyakorlat, hogy partnerként tekintenek az önkéntesekre, ami új lehetőséget teremt akár a közös gyakorlatozásra, akár a közös bevetésekre.

Magosi Lajos, megyei katasztrófavédelmi igazgató a dunaújvárosi kirendeltség keddi évértékelőjén elmondta, idén a megyében még meglévő fehér foltot, ami Lajoskomárom és környéke, szeretnék megszüntetni. Méghozzá úgy, hogy az ott működő önkénteseket olyan szintre fejlesszék, ami után önállóan beavatkozó egyesületté válhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!