Hírek

2017.03.17. 18:15

"Egy kisipari sörfőző üzem is létesülhetne, amely a pentelei monostort (is) népszerűsítené"

A nemzeti ünnep előtt ülésezett a Pentelei Monostor Bizottság, amely a Szalki-sziget közelében lévő monostor ügyét karolja fel. A bizottság tagjai között találjuk Németh Zoltánt, a Szent György Lovagrend korábbi kancellárját is.

Szabó Szabolcs

A rendről az idevágó források szerint érdemes megemlíteni, hogy a magyarországi alapítású Szent György Lovagrend a legrégebbi világi lovagrend, a korábban alakult lovagrendek mind egyházi lovagrendek voltak. 1326. április 24-én, Szent György napján Károly Róbert király Boleszló esztergomi érsek és a magyar püspöki kar jelenlétében hozta nyilvánosságra a rend statútumát Visegrádban, azonban egyes kutatók szerint a rendet 3 évvel korábban alapították - erről megoszlik a kutatók véleménye. Az azonban bizonyos, hogy a lovagok világi és egyházi szolgálatokat egyaránt elláttak. Egyházi feladatukból fakadt a kereszténység védelme, az ünnepek fényének biztosítása, a gyöngék, a szegények és elesettek védelme, támogatása. Ők óvták a király és az udvartartás szereplőinek biztonságát, ők őrizték az 1323-ban a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát, emellett lovagi tornákon ők látták el a király kíséretét és a szabályok ellenőrzését. Újkori történetük 1990-ben kezdődött, amikor is a rend alkotmányát régi szellemben, de a 20. század végi követelményeknek megfelelően megújították. A lovagrend több területen tevékenykedik: hagyományápolás, ezen belül a történelmi évfordulók megünneplése, a középkori kutatások elősegítése és publikálása; oktatás, tudományos összejövetelek szervezése; lelki gondozás; adományok és segélyek gyűjtése.

- Nincs pentelei, dunaújvárosi kötődése, mégis aktív szerepet vállal a monostor bizottság munkájában. Miért tartja ezt fontosnak?

- Egyrészt lovagrendünk egyik legfőbb célkitűzése a múlt értékeinek felkutatása, megmentése és bemutatása a társadalom felé, másrészt úgy érzem, itt valóban egy nagyon fontos ügyről van szó, amely hosszú távon sokat jelenthet majd az itt élő közösségnek. A Pentelei Monostor Bizottság feladata is kettős, hiszen amellett, hogy aktívan támogatja a kutatási munkát, azon is dolgozik, hogy a monostor történetét és szerepét megismertesse a nagyközönséggel. Még az út elején vagyunk, de úgy látom, hogy kialakult egy csapat, amely már most konkrét eredményeket tud felmutatni.

- Egy kicsit kötekednék: örvendetes dolog, hogy feltárják a monostor történetét, ám konkrétan miként is profitálhat ebből egy közösség?

- A kutatások eredményei alapján felépülhet egy emlékhely, amely a kiszolgálóegységgel együtt már komoly turisztikai vonzerővel bírhat, akár még nemzetközi színtéren is - ez pedig már bevételt jelenthet az itteni vállalkozásoknak, munkahelyet az itt élőknek. Örömmel értesültünk arról, hogy a város önkormányzata és a múzeum támogatásával idén tavasszal a Szalki-sziget közelében folytatódnak a búvárrégészeti feltárások. Ötletekből, tervekből nincs hiány, korábban felmerült, hogy akár egy kisipari sörfőző üzem is létesülhetne, amely a pentelei monostort (is) népszerűsítené. Külföldön, Ausztriában, Németországban, de említhetnénk akár Belgiumot, számos ilyen követendő példát találunk. Én magam is úgy vélem, hogy a monostor egy igazi ékszerdoboz lehet a helyi közösség számára. A magyarországi alapítású Szent György Lovagrend a legrégebbi világi lovagrend, a korábban alakult lovagrendek mind egyháziak voltak.

- A víz világnapjához is kapcsolódóan szervezik meg a II. alkalommal jelentkező Pentelei Monostor Konferenciát. Az időzítés bizonyára nem véletlen...

- Természetesen. Magyarország szinte páratlan természeti kincse, a vízkészlet, amelyet sajnos még mindig nem használunk jól és környezettudatosan. A konferencián erről is szó lesz. Csak egy példa: a Dunán sokmilliárd köbméternyi, ásványi anyagban, nyomelemekben gazdag víztömeg vonul le évente, amelyet egyáltalán nem használunk. Pedig illeszkedve a természeti folyamatokhoz, a folyam életéhez, a mezőgazdaságban kiválóan lehetne hasznosítani ezt a páratlan kincset. A konferencia mellett - amelyen számos kiváló előadást és bemutatót is meghallgatnak az érdeklődők - július 22-én ismét jelentkezik majd a Beloiannisz - Dunaújváros zarándoklat is, reméljük sokan csatlakoznak hozzánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!