Hírek

2015.01.20. 16:55

A Pannonban azt vallják, hogy a környezet is nevelő hatású

Dunaújváros - A Pannon Oktatási Központ folyamatosan fejlődő, megújuló intézménye városunknak. Bővül és két gimnáziumi osztályt szeretne indítani jövőre.

Körmendi Erzsébet

A Pannon Oktatási Központ vezetői és dolgozói idén, az első érettségiző osztályon mérhetik le, hogyan ért be eddigi munkájuk gyümölcse. Az intézmény tanulói folyamatosan bizonyítanak tanulmányi versenyeken, a történelmi próba országos döntőjében az első tíz között volt Enesey Diána és Papp Krisztián, a matematika és fizika országos döntőjében Papp Norbert tizedikes tanuló 3. helyezett lett. Említhetnénk az OKTV-t, a Fejér Megyei Diáknapokat, és nem mellékesen: a Pannonból került ki a DH aranytollasa, Szűcs Fédra is.

Az intézmény felnőtteket oktató általános iskolából vált évtizedek alatt oktatási központtá, magángimnáziummá. Négy fő pillére a gimnázium, a felnőttoktatás, felnőttképzés, és a nyelvi oktatás, képzés. Vizsgaközpont is ECDL-ből – amely informatikai útlevél a jövő irányába – és idegen nyelvből, amit az alaptantervben előírtnál magasabb óraszámban oktatnak. A matematikai és a nyelvi csoportbontás erős háttér, hogy diákok két nyelvből középfokú nyelvvizsgáig jussanak el az érettségi előtt. Négy évvel ezelőtt, a gimnáziumi osztályba 20-an jelentkeztek, most 120 nyolcadikos töltötte ki ott a felvételi vizsgafeladatlapokat. A következő tanévben egyébként már két gimnáziumi osztályt szeretnének indítani, olyan tudást átadni, ami szükséges a továbbtanuláshoz. Mert tudják, a gimnáziumba jelentkezők a jövő értelmiségi társadalmát szeretnék gyarapítani.

Borgulya Zoltán, a Pannon Oktatási Központ igazgatója.

– Számunkra az sem mindegy, hogy a fiatalok milyen környezetben szerzik meg a tudást – hangsúlyozza Borgulya Zoltán igazgató. Elég körülnézni a kertben, az udvaron, a konditeremben, az épületben, pontosan érti az ember, hogy miről beszél. Hangsúlyozza: a kirakatpolitika távol áll tőlük. Nyílt naptól függetlenül bármikor betoppanhat hozzájuk szülő, érdeklődő, beülhet tanítási órákra – örömmel látják.

Ma száznál több gyerek van a folyosókon szünetben. Ezért a görög-katolikus egyháztól megvásárolt területen aulát építenek, ahol megrendezhetik majd ünnepeiket, ahova tanulmányi versenyre hívhatják más intézmények diákjait. A terepmunkák elkezdődtek és jövő szeptemberére elkészülnek, ahogyan addigra szeretnének tornatermet is építeni, hogy ne kelljen a Hildbe átjárni a tanulóknak. Továbbá az új épületrészekben nyelvi laborok, szaktanterem, esetleg zenei klub is lesz. Az aulánál most alakítanak ki egy térkövezett előteret, szabadtéri rendezvényhelyszínt. Az első gimnáziumi ballagást már ott szeretnék tartani április végén. Továbbá parkolók is épülnek a Pannonnál. Az igazgató köszöni a lakók toleranciáját, hiszen eddig foglalták a helyet a környéken. De most ötven beállóval gyarapodik majd az iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!