Hírek

2015.06.22. 17:50

Költöznek, de mikor? - A nyári szünetben eldől a Bánki sorsa

Dunaújváros - Bár a bizonyítványokat kiosztották egy fontos kérdés azért megválaszolatlan maradt a Bánki középiskola tanévzáróján: Hol kezdik a következő tanévet a bánkisok?

Szabó Szabolcs

Bár a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola valamint a Dunaújvárosi Főiskola már hónapok óta készül a korábban beharangozott összeköltözésre hivatalos döntés még nem született az ügyben.

A tudás bűn, de ne aggódj, te ártatlan vagy idéztek fel a június 15-ével véget ért tanév aranyköpéseiből jópárat a diákok a Bánki középiskola tanévzáró rendezvényén.

Már a falakon kívül a bánkisok. A hagyományos tanévzáró ünnepséget az iskola előtti téren tartotta az intézmény. Fotó: Ady Géza, Zsedrovits Enikő

Az intézmény igazgatója, Gyöngyössy Csaba rövid évértékelőjét rendhagyó módon ezúttal egy kérdéssel zárta: hol is kezdik majd a szeptember 1-jével induló 2015/2016-os tanévet a bánkisok?

Információink szerint a válaszra nem kell sokáig várni, hiszen legkésőbb e hónap végéig az illetékeseknek dönteni kell az ügyben.

- A költözéssel kapcsolatos egyeztetések mintegy 85 százalékát már lezártuk, ám az iskola fenntartójától hivatalos papírt még nem kaptunk a költözésről. Az idő azonban sürget, hiszen egy iskola átköltöztetése nem egyszerű feladat - mondta el lapunknak Gyöngyössy Csaba, aki hozzátette, amennyiben még a nyári szünetben átköltöznek a főiskolára, a tanulókat írásban értesítik a szeptemberi tanévkezdésről.

Gyöngyössy Csaba a Bánki középiskola igazgatója.

A Bánki középiskola vezetője szerint a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szakképzés átszervezése miatt a nyáron új fenntartóhoz, a nemzetgazdasági minisztériumhoz kerül át az intézmény. Éppen ezért a költözésről vélhetően az említett minisztériumban döntenek majd.

Mindezt erősíti, hogy a közelmúltban tett látogatást a Dunaújvárosi Főiskolán Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, aki a tervezett költözésről is informálódott a campus vezetőinél.

Czomba a látogatás után a DH-nak úgy fogalmazott, országosan is egyedülálló példa lenne, ha ilyen szoros működne együtt a város főikolája és a Bánki.

- Optimista vagyok a kérdést illetően. Bízom benne, hogy a következő napokban megérkezik a hivatalos döntés és elindulhat a költözés - felelte megkeresésünkre a főiskola rektora Dr. András István, aki megerősítette, hogy a szükséges egyeztetéseken már túl vannak és a város önkormányzata is teljes mellszélességgel támogatja a két oktatási intézmény összeköltözését.

Dr. András István (b) a Dunaújvárosi Főiskola rektora.

- Vélhetően az elméleti oktatás áttelepítése lesz a könnyebb feladat. A gyakorlati képzéseknek és a testnevelés óráknak kell még megtalálni a megfelelő helyet. Többször is elmondtam korábban, a két intézmény szoros együttműködése akár sikertörténet is lehet, ezért kell jól megszervezni az előttünk álló feladatokat - tette hozzá Gyöngyössy.

A költözéshez szükséges forrás már megvan, a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból sikeresen pályázott a főiskola és a város önkormányzati is jelezte már segítségét. Az előzetes információk alapján a költözés ténye tehát szinte borítékolható, az igazi kérdés, hogy a Bánki pontosan mikor foglalhatja el majd a számára kijelölt helyet a Dunaújvárosi Főiskolán. A összebútorozástól mindkét intézmény sokat vár. A Bánki középiskola egy modern infrastruktúrával ellátott oktatási intézményben folytathatná a munkát. A főiskola pedig jelenleg kihasználatlan termeit, épületrészeit tölthetné fel olyan diákokkal, akikkel a jövőben potenciális hallgatóként is számolhatna.


Tanévzáró ünnepség a Bánki iskola előtti téren – még kérdés, hol kezdik a diákok és a pedagógusok a következő tanévet. Fotó: Zs. E.

Jelentős veszteség érte tavaly novemberben Dunaújváros középfokú képzési és oktatási kínálatát, mivel biztossá vált, hogy Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, közvetve a Székesfehérvári Tankerület döntésének értelmében a Bánki középiskola a jövő év szeptemberében már nem indíthatja el gimnáziumi osztályát.

A gimnáziumi osztály helyet egy informatika képzést nyújtó osztályt indíthat majd az iskola szeptembertől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!