Hírek

2016.04.05. 18:45

A mezőföldiek csodaképei

Dunaújváros - Ritka szép, különleges pillanata az évnek, amikor a Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjai úgy határoznak, közszemlére teszik az évi termést . Idén ismét az MMK ad otthont a természet objektívszemű szerelmeseinek.

Balla Tibor

A harmadik emeleti színházterem egy szempontból tökéletes választás, aki felküzdi magát az épület csúcsára, nyugodt, elmélyült szemlélődésre lesz módja. Márpedig a nyugalom, az elmélyült figyelem a természet elkötelezett híveinek alap mantrája - legyen szó horgászokról, túrázókról, vagy az értékes gépvázzal a kezükben vadászó fotósokról.

Hollósi Zoltán: A szállító című alkotása is indulhatna a szellemes elnevezések versenyében, ha lenne ilyen

A Mezőföld Természetfotó Egyesület, bár mindig csoportként jelenik meg a nyilvánosság előtt, de családjukat is próbára tevő csodásan szép hobbijuk eredményei, a bámulatos fotók kikövetelik, hogy néven nevezzük mind a tizenhét kiállítót: dr. Almási István, Bartos Imre, Fabó Ferenc, Fabóné Bíró Ágnes, Farkas Sándor, Frigyer Szilvia, Hollósi Zoltán, Klép Sándor, Krizák István, Kovács Sándor, Oroszi Zoltán, Oszkó Ferenc, Rónai Gábor, Sóti László, dr. Somorácz Áron, dr. Somorácz György, Szarka László. Nekik köszönhetők azok a csodák, amik a paravánokon megtekinthetők a Munkásművelődési Központban.

A legtermékenyebbek Hollósi Zoltán és Klép Sándor voltak, mindketten hat varázslatos képet állítottak ki, és ők azok többek közt, akik folytatják a régi hagyományokat, és igyekeznek a címválasztásban is valami pluszt adni. Így lesz a figyelő őz fotójának címe Mező-őr, a futó nagykócsag így kap Hosszúlépés címet. Persze akad, aki csak egy fotográfiát látott alkalmasnak a kiállításra idén. A képeket szemlélve hamar lemeztelenedik az alkotó, gyorsan kiderül, ki az, aki a nyugodtabb, nagyobb elmélyülést igénylő témákat kedveli, kit vonzanak a nagyvadak, ki látja meg a szépet egy virág szirmai közt megbújó pókban, ki lát meg alakot a foltos vízfelszíben, ki látja meg a viseletet kis vöcsök fejére rakódott békalencsében. Akadnak, akik az eget kémlelik, akik a táj játékát vizslatják, akik a madarak röptét várják a hajnali hűvösben hasalva, vagy akik a vízfelszín tükröződését szemlélik. Egy dolog biztosan összeköti őket: a természet feltétel nélküli szeretete és tisztelete.

A jól ismert, régi nevek mellett, mint dr. Somorácz György, Fabó Ferenc, vagy Klép Sándor, szép lassan feltűnnek újak is, mint Frigyer Szilvia, Krizák István, akik már a fiatalabb generációt képviselik, de fertőzést kapnak a családtagok, a feleségek, gyerekek is, a nevekből jól kivehetően. Szerencsére. Így még jó sokáig számíthatunk ilyen kompromisszumot nem tűrő minőségű tárlatra.

A klub 1989 őszén alakult az Észak-Mezőföldön tevékenykedő természetfotósokból, de a Mezőföld Természetfotó Egyesület nevet 2007 ősze óta viselik. A tagság korban, nemben és területileg is meglehetősen heterogén. Önként vállalt feladatuknak tekintik az emberek környezettudatos szemléletének formálását.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!