Hírek

2010.12.06. 03:29

A mezőföldi Mikulás

Nagyvenyim-Mezőfalva- Nagykarácsony - Háromszázhuszonöt embernek már biztos, hogy szerencséje volt vasárnap: gyönyörű napsütésben járták végig a Mikulás-túrát!

Pekarek János

Az ország majd minden tájáról (így Kecskemétről, Budapestről, Tatáról, sőt: Szombathelyről is!) érkeztek egyénileg, csoportosan túrázók, hogy eljussanak Európa egyetlen olyan településére, amelynek nevében ott a karácsony!

Az útvonal a Mezőföld e tájának nevezetességeinél, de legalábbis a közelükben vezet el. Rögtön a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétum érintésével kezdhetik útjukat a túrázók, majd Mélykút érintésével juthatnak el Mezőfalvára. Itt a német nemzetiségi tájház, a barokk templom, és József nádor szobra az érdekes. A község déli határában álló földvár most már utak keresztezésében található: az M6-os sztráda és a túraútvonal határolja... Ménesmajor a következő állomás, ahol egykor nagyhírű tehenészet és majorság működött, ami megérdemelte volna a műemléki védelmet - ma leginkább romjai láthatók. A Mezőföldre oly jellemző patakok és vízfolyások leküzdése után juthat a gyalogló Nagykarácsonyra: közvetlenül a nevezetes falu előtti löszfalban seregélykolónia fészkel.

Ez így harminc kilométer, de Mélykút kihagyásával húsz, Mezőfalváról indulva pedig tizenöt kilométerre lehetett rövidíteni a távot.

Idén háromszázhuszonöten jelentkeztek a Mikulás-túrára - és mindannyian végig is csinálták, korra, nemre való tekintet nélkül!

A nagykarácsonyi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tornatermében zsíros- és lekváros kenyér, forró tea várta az érkezőket - valamint túrajelvény, oklevél. Sőt: akik tizenhárom hasonló túrát jártak végig, kupát is kaptak az Észak-Dunántúli Túrák teljesítésének emlékére, hiszen a Mikulás-túra volt ennek a sorozatnak záróeseménye.

Akadt, aki a családjával, kisgyerekkel a hátán, más a kutyájával járta végig az útvonalat. Volt, aki Mikulás-sapkában tette meg a távot: mint például az Enyingről érkezett negyven túratárs, akik különbuszt is béreltek erre az alkalomra. A többieket a szervezők buszoztatták vissza a starthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!