Hírek

2011.01.13. 08:29

A mentők terepjáróval tudnak bejutni Kulcs problémás részeire

DH-összeállítás - Másodfokú belvízvédelmi készültséget kell elrendelni, ha kétműszakban dolgoznak a mentesítésen a szivattyúk. Baracson éjjel-nappal szivattyúznak, ma már hetedik napja! Kulcson is dolgoznak a szivattyúk: az olvadás megindulása óta a belvíz ismét mintegy százötven-kétszáz ingatlant veszélyeztet.

Dunaújvárosi Hírlap


Cséza László Szív utca 17. alatti háza kertjében a nyáron már bográcspartit is rendeztek az egyik szivattyúzás alkalmával. Most újra dolgozik a kokszolótól kapott gép, mégpedig a hatodik napja. Három ház mélyen fekvő kertvége gyűjti össze a vizet, az ott kialakult tó mélysége néhol eléri az egy métert. Az önkormányzat vezetői bejárást tartottak szerdán a faluban. Várai Róbert polgármester mutatja, hogy a Szív utca végében, a Wesselényi utcában körülbelül hétszáz méteres árkot ásattak nemrég, oda nyomatják a talajvíz-tóból a vizet.

 


- Nemcsak itt, hanem a Madách utca végében is szivattyúzunk, hogy mentesítsük a Rákóczi utcát - mondja Várai Róbert. Szintén tőle tudjuk, hogy naponta két-három falubeli jelzi a hivatalban, hogy tele van a vízaknája, pincéje. A polgármester másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Mezőfalván nincs szükség készültségre. A pincékben és a vízaknákban szinte mindenütt áll a víz, ám ezeket nem szabad kiszivattyúzni, mert ha megnyitják a vízereket, akkor még több víz áramlik vissza. Nincs más megoldás, meg kell várni, amíg kiszárad.

Nagyvenyimen szivattyút vett az önkormányzat, folyamatosan mentesítik a település laposan fekvő részein az árkokat, így próbálnak úrrá lenni a helyzeten, amit már egyre nehezebben viselnek a lakók.

Kulcson is dolgoznak a szivattyúk. A polgármester tájékoztatása szerint az olvadás megindulása óta a belvíz ismét mintegy százötven-kétszáz ingatlant veszélyeztet a Virághegyen:

- Napi négy órát mennek a gépek, ám másnap reggelre majdnem ugyanolyan magasságba visszatöltődik a víz. A mentők kérték a segítségünket, ugyanis több utca személygépkocsival megközelíthetetlenné vált. Ha beteget kellene menteni az említett területről, akkor a mentősök ezt önkormányzati terepjáróval tehetik meg - számolt be a kialakult helyzetről Kiss Csaba. A belvíz miatt Kulcs éppen a napokban adott be 15 millió forintos támogatási kérelmet a vis maior keret terhére.

Márok Csaba – A körülményekhez képest mi jó helyzetben vagyunk. A falu Dunaújváros felőli végén, a mezőn hatalmas vizek vannak. De a bolondvári árok jól működik. Az önkéntes tűzoltok pedig azonnal segítenek, ha bármelyik háznál baj van. 

Szabóné Lőrincz Ilona – A Táncsics utcával szemben árkot ásattunk, kitisztíttattuk a befogadó ereket és szivattyúzunk. A képviselők és én is rendszeresen kijárunk a problémás részekre, és mindig azon gondolkodunk, mit tehetnénk még. Azt hiszem helyén kezeljük az ügyet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!