Hírek

2017.06.21. 17:05

A megújulás éve a zeneiskolában - Évtizedek óta várattak magukra a most megvalósult felújítási munkák

DUNAÚJVÁROS - Fontos tanév volt az előző a dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola számára. Régen húzódó felújításokon vannak túl, és a sikereik is számosak.

Balla Tibor

Dőr Gabriella igazgatóhelyettes nagyon büszke arra, hogy mennyi mindent sikerült elérni az épület és környezetének szebbé tételében. Több évtizede váratott már magára az ablakcsere, és az önkormányzat segítségével a tavalyi naptári évben sikerült véghezvinni. Hasonlóan nagy jelentőségű beruházás volt, hogy a tetőt is lecserélték még éppen a tanévkezdés előtt, ami ugyancsak égető probléma volt, már a nagyterem olyannyira beázott, hogy vödröket kellett behordani eső esetén. Ez a tanév már jól kezdődött.

Legnagyobb büszkeségünk természetesen az iskola melletti tér, a Sándor Frigyes szoborral - lelkendezik Dőr Gabriella, a Sándor Frigyes Zeneiskola igazgatóhelyettese. Ez is egy hosszú ideje húzódó dolog volt. A szobor elkészítésére Rohonczi ROHO István szobrászművész pályázott, és nyert az önkormányzatnál, és az utolsó pillanatban az iskola melletti tér is megújulhatott, így a zene világnapján ünnepélyesen felavathatták az egykori tanárokkal, igazgatókkal közösen, tanári koncerttel. Az ünnepségre meghívást kapott Sándor Anna, Sándor Frigyes lánya, a Liszt Ferenc Kamarazenekar gordonkása is, aki nagyon meghatódott, hogy édesapja szobrot kapott Dunaújvárosban.

Szakmai sikerekkel dicsekedhetnek többek közt a fuvolisták. Tótin István növendékei Tótin Szilvia és Pálinkás Eszter a X. Országos fuvoladuó versenyen 3. helyen végeztek, a kortárs mű előadásáért pedig különdíjat kaptak. Juhos Melinda harmonikás diákja, Vári Gergely Péter első díjat ért el a Fantast 2017 elnevezésű VI. Zeneiskolák Nemzetközi Versenyén. Ennek kapcsán a Zeneakadémián is felléphetett. Székesfehérvárott a három évente megrendezett Szanyi Irma Regionális Zongoraversenyen Horváth Dzsesszika (felkészítő: Bíróné Tósaki Kinga) bronz minősítést, Szabó Hanna, Justin Ákos ezüst minősítést, Takács Márton arany minősítést kapott és kategóriadíjas lett. (felkészítője: Tótin Katalin). Egyelőre a gyermek utánpótlással úgy tűnik, nincs gond, de például a rézfúvós szakra kevesebben jelentkeznek.

Megrendezték a IV. Regionális Vonós Találkozót, hatodik alkalommal a Sándor Frigyes Napokat szülő-diák koncerttel, amelynek zárásaként a gálán átadták a Sándor Frigyes Díjat az iskola munkáját segítőknek. Mesterek és tanítványok címmel pünkösdi koncertet tartottak, és hosszan sorolhatók programjaik.

Idén is megtartották a Jazz Cafe koncertet, amelynek akkora sikere van, hogy kinövi az intézmény falait. Itt is látható, hallható, hogy a rézfúvósok nem csak komolyzenében használatosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!